"Ge skoltrötta elever friår"

Publicerad
Uppdaterad
Låt skoltrötta elever ta sabbatsår eller en sabbatstermin på högstadiet, föreslår kristdemokraternas partiledning.
Det gäller elever som inte orkar med skolan av något skäl. Det skulle vara synd om de tappar sugen helt, förklarar Inger Davidson (kd) i Svenska Dagbladet. - I stället borde de här eleverna få möjlighet att göra uppehåll och sedan komma tillbaka med nytt mod och ny inställning. Davidson säger att förslaget bygger på att eleven gör något i stället, till exempel på en praktikplats. Skolministern Ibrahim Baylan avfärdar idén som ett "experiment" som han tycker "låter märkligt". Baylan befarar att en 13-åring som lämnat skolan inte kommer tillbaka. Han tror också att det blir svårt att finna praktikplatser. Ordföranden i den borgerliga alliansens skolarbetsgrupp, Jan Björklund (fp), är i gengäld positiv till kd-förslaget. De borgerliga har tidigare enats om förslag för att råda bot på att var tionde elev lämnar grundskolan med underkänt i ett eller flera kärnämnen. - Jag är positiv till grundtanken utan att ta ställning till varje detalj. Ungdomar är olika och ökad flexibilitet är bra, säger Björklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag