Gazaraket mot Israel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. Den väpnade grenen av president Mahmud Abbas Fatahrörelse, al-Aqsamartyrernas brigader, tog på tisdagen på sig skulden för en raketbeskjutning från Gazaremsan mot Israel.

Raketen slog ner och exploderade på en gata i ett industriområde nära staden Ashkelon, rapporterade Ynet. Inga människor skadades.

Det var första gången sedan konflikten i november i fjol som en raket avfyrats från Gaza. I det av Egypten framförhandlade eldupphöravtalet förband sig Israel att inte genomföra militära operationer i Gazaremsan eller döda militära ledare där. Det styrande Hamas förband sig å sin sida att avstå från att beskjuta Israel med raketer eller öppna eld vid gränsen och Egypten förstörde smuggeltunnlar i södra Gazaremsan för att stoppa vapensmugglingen, bland annat av just raketer, in i Gaza.

Hämnd för dödsfallet

Gruppen al-Aqsamartyrernas brigader hänvisade till helgen då en palestinsk man avled under oklara omständigheter i israeliskt fängelse.

Gruppen hotade redan i måndags med hämnd för dödsfallet. Enligt palestinsk uppfattning orsakades fångens död av tortyr, trots att en obduktion inte har kunnat fastställa dödsorsaken. Både palestinier och FN kräver en oberoende utredning av dödsfallet.

Israels president Shimon Peres fördömde raketattacken medan USA uppmanade alla parter till yttersta återhållsamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.