Gävleimamens lillebror misstänkt för bedrägeri

Nu misstänks den 34-årige mannen för grovt bedrägeri som ska ha pågått under sex års tid.
Foto: Jonas Eriksson/Nerikes allehanda
Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassim, som kallas för Abo Raad, sitter i förvar tillsammans med sin son sedan en och en halv vecka tillbaka, vilket Expressen var först med att berätta.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Gävleimamens bror var mönstermedborgaren som prisades av kungen och anlitades av kommunen. Samtidigt har han barn med en kvinnlig IS-terrorist.

Nu misstänks den 34-årige mannen för grovt bedrägeri som ska ha pågått under sex års tid.

Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassim, som kallas för Abo Raad, sitter i förvar tillsammans med sin son sedan en och en halv vecka tillbaka, vilket Expressen var först med att berätta. 

Säkerhetspolisen kan använda sig av Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, för att ta en person i förvar och begära denna utvisad. Säpo har dock inte velat kommentera vad som hänt just i fallet med Abo Raad, som flera gånger varit omskriven i medier på grund av sina kopplingar till islamistisk extremism.

Far och son har vistats i Sverige i över 20 år med permanenta uppehållstillstånd, och reaktionerna från människor i imamens omgivning har varit upprörda.

Men flera av Gävleimamens familjemedlemmar har länge stått under myndigheters lupp. Syskon och barn till imamen driver förskolor, föreningar och integrationsprojekt i flera av landets kommuner.

Misstanken: Hittade på studiecirklar

2016 gav Säkerhetspolisen en lista på 400 namn till Skatteverket för att leta efter inkomster som inte deklarerats hos individer med misstänka kopplingar till radikal islamism. 120 personer upptaxerades. Bland dem finns flera i imamens närmsta krets, bland andra hans yngre bror i Örebro.

Just nu förbereds ett åtal mot den 34-årige brodern för grovt bedrägeri. Han misstänks för att ha svindlat pengar från studieförbundet Medborgarskolan genom att ha hittat på studiecirklar som aldrig existerat.

”(Namn) har under perioden 14 mars 2011 till 31 juli 2017 medelst vilseledande förmått Medborgarskolan att felaktigt utbetala lön på 1 446 063 kronor brutto”, skriver åklagaren i en gärningsbeskrivning.

Totalt ska Medborgarskolan enligt polisutredningen ha förlorat över fyra miljoner kronor i olika kostnader. Medborgarskolan kommer att få betala tillbaka bidrag på nära tre miljoner kronor till Folkbildningsrådet, Region Örebro och Örebro kommun.

– Under vår internkontroll uppdagades oegentligheter och det resulterade i att Medborgarskolan gjorde en polisanmälan, säger Marcus Andersson, regionchef på Medborgarskolan i Värmland och Örebro, som inte vill kommentera broderns familjekopplingar.

Tidigare i år satt imamens bror häktad för bedrägeriet. Han är nu släppt i väntan på att förundersökningen blir klar. Expressen har varit i kontakt med brodern som väljer att svara via sin försvarare.

– Han förnekar grovt bedrägeri men erkänner en ytterst begränsad del, säger advokat Mikael Fredblad.

Fick utmärkelse av kungen

I Örebro är Gävleimamens bror välkänd. Han beskriver sig själv i handlingar till Socialtjänsten som att ”han vill inte skryta men han är en profil i området bland annat på grund av det pris han fått från Konungen”. Det var 2010 som han belönades med en utmärkelse från Konungens jubileumsfond för ungdom i Sverige för sitt arbete med att få ungdomar att samarbeta genom både Örebro moské i Vivalla och Svenska kyrkan. Han har också hållit i en lovskola på somrarna i Vivallaskolan som genomförts med stöd från bland annat Hyresgästföreningen och islamiska Al-Azharskolan.

Men hela hans historia i området har inte redovisats. Gävleimamens yngre bror var tidigare gift och har barn med en av Sveriges mest uppmärksammade kvinnliga IS-terrorister. Båda har berättat att deras äktenskap var påtvingat av deras mödrar. Vid skilsmässan bodde de tillsammans i Vivalla, det område i Örebro som blivit omskrivet på grund av det stora antalet jihadister per capita.

Kvinnan har uppgett att hon blev dödshotad av sin familj för att hon ville skiljas, och hon sökte hjälp av en kvinnojour för att komma därifrån och försågs av socialtjänsten med skyddat boende. Hon är i dag avliden efter att ha tagit sitt liv.

Talesperson för Gävle moské

Gävleimamens bror har flera gånger används av medier som en expert på Vivalla utan att hans familjebakgrund har redovisats. Han har uttalat sig kritiskt mot att en misstänkt IS-rekryterare greps av Säkerhetspolisen i området. Den misstänkte, som senare släpptes, visade sig sedan vara gift med hans syster.

Örebros samordnare mot extremism Sven-Göran Wetterberg berättar att broderns kopplingar till radikala personer är kända.

– Som samordnare för Örebro kommuns arbete mot våldsbejakande extremism känner jag till de personer du nämner. Jag känner också till de släktkopplingar som finns. (Namn) har haft en timanställning i Örebro kommun. Denna anställning var under 2010 plus två månader 2013, säger Sven-Göran Wetterberg.

Imamen Abo Raad och hans bror i Örebro har under alla år arbetat nära varandra. Brodern har varit talesperson för Gävle moské och tillsammans driver de ett handelsbolag.

Hårdare kontroll av föreningar

Efter sin anställning i Örebro kommun fick Gävleimamens bror jobb som föreningsansvarig på studieförbundet Medborgarskolan och stannade där i sex år. Det är alltså där han nu misstänks för grovt bedrägeri. 

34-åringen är inte den enda integrationsprofil från Vivalla som utreds. Under förra året fick fritidsförvaltningen i Örebro i uppdrag att granska de föreningar som får bidrag efter att kommunens säkerhetsavdelning krävt hårdare kontroller av de som arbetar mot radikal islamism. 

– Vi vill att föreningsenheten är uppmärksam på signaler om våldsbejakande extremism rent generellt eftersom vi vill att det säkerställs att de bidrag som ges ut följer de riktlinjer som kommunen fastställt, sade Örebros säkerhetschef Mats Brantsberg till Nerikes Allehanda i somras.

Uppmaningen ledde bland annat till att bidrag till föreningen Afrikas Horn Kulturcenter, som ofta har medverkat i medier, har frysts medan en revisionsfirma granskar misstänkt medlemsfusk.

Afrikas Horn Kulturcenter har uppmärksammats för sitt arbete mot Vivallas många IS-terrorister. Samtidigt valdes Qadar Guled till föreningens ordförande förra året. Han är pappa till fyra IS-terrorister varav en just dömts för ett ovanligt brutalt mord på en 20-åring i Vivalla.

Två av Örebros mest kända föreningsprofiler i integrationsfrågor har alltså båda haft terrorister i den närmsta familjen.

”Inte möjligt säkerställa värdegrund”

Samordnaren mot extremism Sven-Göran Wetterberg säger att det med Sveriges föreningsfrihet i grundlagen inte går att lägga sig i vem som väljs in i en styrelse.

– Jag har kännedom om Qadar Guled och familjens kopplingar till resor till Syrien. Han är ordförande för en av de större föreningarna i Örebro, Afrikas Horn. Det är en förening som funnits i många år och som bedriver en mängd olika aktiviteter. Exempel på dessa är sommarläger, läxhjälp och olika studiecirklar, säger Wetterberg.

Han berättar att Örebro kontrollerar att den förening som söker bidrag är registrerad som ideell förening hos Skatteverket, är demokratiskt uppbyggd, har skickat in föreningens stadgar och årsmöteshandlingar från senaste årsmötet. Utöver det kan den enhet i kommunen som föreningen söker bidrag från ha egna riktlinjer.

– Att helt säkerställa föreningars värdegrund eller värdegrundsarbete är inte möjligt i dagsläget. Det som görs är granskning av årsmöteshandlingar samt granskning av inkomna bidragsansökningar och bidragsredovisningar. Redovisning av bidrag sker främst vid ansökningar om speciella aktiviteter, projekt och investeringar. För verksamhetsbidrag sker generellt ingen uppföljning då det är ett allmänt stöd till föreningens verksamhet, dessa följs då upp via årsmöteshandlingarna, säger Sven-Göran Wetterberg.

Föreläste i integrationsfrågor

Den 34-årige son till imamen som nu ska utvisas var också han en känd profil i integrationsfrågor. Han föreläste i flera städer om arbetet med sitt idrottsprojekt.

Hans basketklubb plockade bland annat upp en tidigare kriminell ung man som i stället blev mer religiös, kom bort från kriminaliteten och som 2008 fick skadestånd av Säkerhetspolisen för ett felaktigt ingripande. 

Imamens son var uppskattad av vilt skilda läger. I Gävle ställde riksdagsledamoten Roger Hedlund (SD) upp på bild i lokaltidningen Arbetarbladet när han åt middag i sonens hem för att diskutera integration.

Samtidigt har Gävleimamens son vägrats svenskt medborgarskap och dömts för att ha dödshotat Gefle Dagblads dåvarande chefredaktör efter publiceringar om faderns moské.

Under en föreläsning som finns inspelad berättar sonen att hans bekantskapskrets under många år blev utfrågade av Säkerhetspolisen om honom själv och om hans pappa. Han kallar det för att Säpo ”pratat bakom hans rygg”.

– Till slut kom den dagen jag skulle träffa Säkerhetspolisen för att jag hade ansökt om svenskt medborgarskap. Han ställde många frågor. 90 procent var dumma frågor, säger sonen under föreläsningen.

Han berättar vidare att Säkerhetspolisen säger att familjens umgänge innehåller personer som är en säkerhetsrisk för Sverige.

– Skräpo! ropar en svenskfödd äldre man i publiken när sonen nämner Säpo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.