Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gävleimamen hotade reporter – nu döms han

Abo Raad imam för Gävle moské.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Gävleimamen Abo Raad hotade att krossa GD-reporterns kamera.

Nu döms han för olaga tvång – och ska betala 5 000 kronor till reportern, enligt Gefle Dagblad. 

Gävle tingsrätt har beslutat att Gävleimamen Abo Raad ska betala skadestånd till en reporter på Gefle Dagblad, rapporterar Gefle Dagblad.

Detta sedan Gävleimamen genom hot tvingat GD:s reporter att radera nytagna bilder på honom ur reporterns kamera. Händelsen inträffade i samband med att reportern 2019 besökte Nya Kastets skola i Gävle – som granskats av tidningen.

GD-reportern hade där stött på Abo Raad som är imam på Gävle moské och tagit bilder på honom, vilket Abo Raad inte uppskattade. 

På en ljudupptagning hörs Abo Raad skrika: ”Ta bort den, annars ska jag krossa den”, och syftar på att förstöra reporterns kamera.

GD:s reporter raderade bilderna och uppger för rätten att det kändes som inget annat val.

”Frågade inte om lov”

Abo Raad nekar till att han hotade reportern och säger i rätten att det är hans sätt att uttrycka sig på.

– Det var inget hot. Jag har inget mot media eller journalister. Jag ville att han skulle ta bort bilden eftersom han tagit den utan att fråga mig om lov, sa Raad till tingsrätten, enligt tidningen.

Tingsrätten anser att Abo Raad hotat Gefle Dagblads reporter dömer honom till 5 000 kronor i dagsböter.

Gefle Dagblads chefredaktör Katarina Ekspong om domen:

– Det är väldigt skönt att rättsväsendet tog hotet på allvar och jag är glad över att bevisen räckte till fällande dom. Det är betydelsefullt därför att det rör Gefle Dagblads demokratiska uppdrag: att granska olika sorters makthavare. Just därför är det viktigt; domen visar att man faktiskt kan fällas om man hindrar en enskild journalists arbete. Eftersom hot, hat och till och med våld mot journalister ökar i samhället, säger hon till GD. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.