Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gävleimam var med i hemlig jihadist-grupp

Foto: GEFLE DAGBLAD

Gävleimamen Abo Raad var med i en hemlig grupp med flera kända IS-anhängare.

Gruppen "Syskon som stödjer Mujahideen" avslöjas i journalisten Magnus Sandelins blogg.

Lokaltidningen Gefle Dagblad i Gävle har återkommande granskat moskén i staden och pekat ut moskéns imam Abo Raad som militanta islamismens ledare i Sverige. För granskningen har de återkommande hotats, både redaktionen och chefredaktören Anna Gullberg. En 31-årig man och släkting med imamen har nu åtalats för hot mot Gullberg. Han ska i samtal med polis sagt något i stil med: ”Om det händer mina systrar något kommer jag att döda eller ta bort Anna Gullberg”. Mannen nekar till brott och hävdar att allt var ett missförstånd.

– Det känns bra att rättsväsendet tar den frågan om hoten mot journalister på allvar, säger Anna Gullberg till den egna tidningen.

Sedan granskningen, där det tydligt framgick att Abo Raad hyllade IS på Facebook precis efter att terrorgruppen intagit Iraks näst största stad Mosul i juni 2014, har imamen bojkottat Gefle Dagblad.

Abo Raad skrev bland annat:

"Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor."

Inlägget togs bort efter några timmar, men flera följare hyllade Islamiska staten i sina kommentarer.

Imamen Abo Raad har däremot pratat med både Sveriges Radio P1:s "Människor och tro" och SVT Nyheter Uppsala. Abo Raad säger att inlägget på Facebook handlade om hjälporganisationer.

THOMAS MATTSSON: GD står upp för demokratin när man granskar Gävle moské

Imamen: Allt är lögn

– Det handlar om goda krafter från svenska hjälporganisationer, säger Abo Raad till SVT Nyheter Uppsala.

Och i "Människor och tro" säger han:

– Allt är lögner och grundlösa antaganden.

Tre personer med arabiska som modersmål har på uppdrag av Sveriges Radio tolkat inlägget. De är överens om att ”inlägget osar av sekterism och hets mot shiamuslimer”, enligt SR.

Abo Raad har i Gefle Dagblads granskning anklagats för att ha kopplingar till salafismen, som är en extrem tolkning av islam. Raad har pekats ut som den andlige ledaren för den här militanta rörelsen i Sverige och en förebild för flera jihadister som anslutit till Islamiska staten eller sympatiserar med terrorgruppen.

Till Sveriges Radio säger Raad att allt är grundlösa antaganden.

Abo Raad säger att hans rykte skadats och att det måste ”råda psykiska problem på den där tidningen” om Gefle Dagblad.

– Vi följer inte en salfistisk tolkning här. Varken den läran, Muslimska brödraskapet eller någon annan organisation. Vi är oberoende, säger Abo Raad.

Frilansjournalisten Magnus Sandelin har gjort granskningen med Gefle Dagblad. Han säger om Raads svar om salafismen:

– Att han själv befinner sig inom den salafistiska delen råder det ingen tvekan om, säger Sandelin och nämner att Raad utbildats i Saudiarabien av två salafistiska lärda.

I intervjun med SVT säger Raad att han aldrig tillhört någon inriktning. På frågan om han tar avstånd från salafismen, svarar imamen:

– Vad folk säger angår inte mig. Det enda som angår mig är vad Gud säger.

GD:s granskning handlade även om Abo Raads ansvar för den skattefinansierade hemsidan muslim.se, där bland annat dödsstraff på homosexuella förespråkades. Skattepengarna – 416 000 kronor – gick till Sveriges Imam Förbund, med adress där Gävle moské ligger. Abo Raad säger i intervju med Sveriges Radio att han inte var ansvarig för hemsidan.

– Jag var bara shariarådgivare och svarade på frågor på hemsidan, säger han.

Nu avslöjar journalisten Magnus Sandelin, som granskat imamen tillsammans med GD, att Abo Raad fram till sent förra året var med i en hemlig grupp på Facebook för personer som sympatiserar med jihad.

Abo Raad bjöds in av IS-krigare

Syftet med gruppen var, enligt Sandelin, att samla personer som stöder ”sanningen om jihad i Guds namn”.

Gruppen, som fick namnet "Syskon som stödjer Mujahideen", grundades av en jihadist från Borlänge kort innan han reste till Syrien för att ansluta till IS.

Enligt Sandelin var flera svenska IS-krigare med i gruppen, bland andra Khaled Shahadeh från Göteborg, Akar Saman Ali från Stockholm och Farah Osman från Örebro.

Imamen Abo Raad och hans släkting ska ha haft ett sådant inflytande i gruppen att han bjöds in av grundaren – som sedan anslöt till IS i Syrien.

Magnus Sandelin säger att han publicerade de nya uppgifterna för att visa att det inte var engångsföreteelser att imamen rör sig i radikala miljöer.

– Det tyder på att han är en del av den miljön och att andra personer ser honom som en del i den här miljön. I den här gruppen så ska man publicera nyheter till stöd för mujahedin. Personer som har frågor kan ställa dem. Det är klart att man inte tar in en imam som är motståndare till det här. Det tyder på att han sympatiserar med de här sakerna.

"Grattis till brodern"

I samband med att Sveriges Radio intervjuade Abo Raad fick reportern Alexandra Sandels också träffa Ali Al-Ganas. Han var enligt Sandelin också med i den hemliga gruppen med IS-sympatisörerna. Även han har granskats av Gefle Dagblad bland annat för att han hyllat två män från Vivalla i Örebro som dött i Syrien när de stred för Islamiska staten.

”Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Martyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger" skrev han då efter att en IS-krigare dött i Syrien”, skrev han då enligt GD.

Till Sveriges Radio P1:s "Människor och tro" säger Ali Al-Ganas:

– Det var många, inklusive jag, som fått information om att de två var där nere för välgörenhetsarbete och att en av dem dog av en mina. Det fanns inte information då att de var där nere och krigade för IS. Än i dag, jag vet inte.

Ali Al-Ganas leder moskéns missionsarbete. Han säger till SR att han arbetar mycket med aktiviteter för ungdomar, bland annat fotbollsträning, för att hjälpa de som är rastlösa och riskerar att hamna i kriminalitet.

SR-reportern Alexandra Sandels påpekar att kritikerna anser att det här är inkörsporten till att ungdomarna radikaliseras och hjärntvättas.

– Det kommer alltid folk som påstår det ena och det andra. vi vet att människan är unik, människan är klok. Människan kan ta egna beslut, säger Ali Al-Ganas.

Expressen har sökt Gävlemoskén samt Abo Raad och Ali Al-Ganas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!