Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gävlebocken skulle kidnappas med helikopter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Per-Erik Jäderberg

Två okända män erbjöd vakten 50 000 kronor för att lämna Gävles stolthet under fem minuter. Deras plan var att kidnappa den riksberömda bocken med hjälp av helikopter och föra den till Stureplan i Stockholm.

Det är bara en av många incidenter som bockens väktare rapporterat om hittills i år, skriver Arbetarbladet som gått igenom loggboken.

 Varje helgnatt får väktare mota bort människor som vill ta sig över staketet och få närkontakt med den svårt utsatta julbocken.

 Säkerhetsföretaget som anlitats för att skydda bocken i år håller till i en vaktkur vid bocken som även kameraövervakas.

 - Skulle bocken brinna under mitt pass, skulle jag aldrig våga visa mig i stan igen, säger väktaren Mats till tidningen.

Lurar vakten

 Vid ett annat misstänkt attentatsförsök kom en gammal dam i 80-årsåldern och bjöd honom på varm choklad och smörgås. Samtidigt var det en man som hoppade över staketet på andra sidan bocken.

 - Jag fick bort honom. Men tanken kom, kanske var det sömnmedel i chokladen, säger Mats till Arbetarbladet.

 Årets bock är den 44:e i ordningen. För det mesta brukar den brännas ned eller vandaliseras före julafton. Förra året stod bocken i lågor dan före dan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.