Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gävlebocken på plats - hur länge får den stå?

Foto: Gävle kommun

Nu är snart en kär gammal julsymbol på plats igen.

Gävlebocken byggdes upp under fredagen och nu återstår bara en enda fråga - hur länge kommer bocken att få stå orörd i år?

Här kan du se bocken live.

Det har varit en hel del prat om att impregnera årets Gävlebock som under fredagen byggdes ihop på Slottstorget i Gävle, rapporterar Sveriges Radio.

Nästan varje år sedan 1966 har halmbocken utsatts för sabotage och brand. Men att impregnera Gävlesymbolen har inte bara mottagits med glädje eftersom impregneringen gör att halmen blir grå.

Nytt medel testas

I år testar man ett nytt medel.

– Vi har impregnerat den med ett annat flamskyddsmedel som är gjord av naturliga salter och vatten, säger Maria Nässert, bockens talesperson, till SR.

Den eviga frågan är hur länge Gävlebocken, som i år är 3,6 ton tung och 13 meter hög, får stå kvar utan att brännas ner, men det är inte bara eld som är dess största fiende.

- Vi har sett över bevakningen, för det är ju inte bara brand som den utsatts för. Det har ju varit andra historier över åren med raggarbilar som kört in i den, säger Maria Nässert till radion.

Varje år invigs Gävlebocken den första advent och den som är nyfiken på att följa bockens öde kan snart hålla koll på honom via en webbkamera på visitgavle.se.

Bockhistoria

1966: Julbocken av halm har satts upp varje år i Gävle sedan 1966.

1969: På nyårsafton brändes bocken för första gången.

1970: Sex timmar efter uppsättandet brändes bocken. Den sattes dock upp igen, denna gång skapad i vass, och två kraftigt berusade ynglingar kunde bindas till branden.

1971: De brända bockarna fick köpmännen i Gävle att tröttna och i stället tog Vasaskolan över verksamheten, men deras mindre bock gick också mot ett tungt öde då den slogs i bitar.

1972: Bocken sjönk ihop efter sabotage.

1974: Brändes ner.

1976: Raggarbil körde sönder bocken.

1979: Gävlebocken brändes ner innan den ens hade satts upp. En ny byggs som impregneras men också den saboterades.

1980: Brändes ner på julafton.

1985: Bocken hade nu saboterats fem år i rad och även detta år brändes den ner. Men den fick också en välkommen plats i Guinness rekordbok eftersom den blev 12,5 meter hög vid bygget.

1988: Bocken klarade sig och blev spelobjekt på engelska oddslistor.

1990: Flera vaktade bocken frivilligt och kanske klarade den sig från sabotage detta år just av den anledningen. Året innan hade den byggts upp två gånger och bränts ner lika många.

1991: Bocken fick en reklamsläde som visade sig vara ett svartbygge och som också brann på julaftons morgon.

1992: Tre bockar brändes ner och bockbrännaren greps. Året därpå skonades den och hamnade samtidigt i Guinness rekordbok på nytt, denna gång var bocken 16 meter hög. Under resten av 90-talet sattes Gävlebocken i brand vid flera år.

2000: Ett par dagar innan nyår brann bocken ner. Bocken har sedan dess brunnit alla år utom tre. Förra året sattes den i brand natten till den 13 december.

Och i år klarade den sig alltså till sista helgen innan julafton.

Källa: www.visitgavle.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.