Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gävlebocken har klarat sig fram till julafton

Bocken bevakas med övervakningskameror och vakter.Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

I år lyckades ingen bränna bocken – i alla fall fram till julafton.

Gävlebockens talesperson Maria Wallgren tror att de dubbla staketen gjort att den överlevt.

 – Jag tror mycket på att förhindra de här spontana attentaten som hänt på natten när folk gått hem från krogen, säger hon.

Inte heller har det skett några försök att bränna ned bocken.

– Det känns ju jättekul att han har fått stå så här länge, och jag hoppas han får stå hela vägen ut till efter nyår så att vi kan plocka ned honom helskinnad, säger Gävlebockens talesperson Maria Wallberg till TT.

"Upp och hoppa, det är julafton!", twittrar Gävlebocken via sitt officiella Twitterkonto på julaftonsmorgonen.

Högre och dubbla staket

Maria Wallberg tror att det dubbla staketet är att tacka för att bocken – än så länge – har överlevt julen. Stängslet försvårar för de spontana attacker som annars kan ske på natten. I år är det dubbla gärdsgårdar utsatta med ett litet mellanrum plus att de är lite högre än tidigare.

– Jag tror mycket på att förhindra de här spontana attentaten som hänt på natten när folk gått hem från krogen, säger hon.

Avståndet till bocken från den yttersta gärdsgården är uppemot tio meter. Bocken bevakas också med övervakningskameror och vakter.

"Den är mer kritisk"

TT: Ökar riskerna nu när vi går in i julaftonskvällen och framåt?

– Juldagen är en sådan klassisk dag där det är mycket folk i rörelse, den är mer kritisk. Men det finns bevakning på plats. Sedan har vi uppmanat gävleborna att hålla bocken sällskap och hålla extra koll, säger Maria Wallberg.

Hon vill inte avslöja om bevakningen förstärks nu när julafton infaller. Den 2 januari är planen att den ska monteras ner, förhoppningsvis helskinnad.

I fjol, då bocken fyllde 50 år, brann den ned bara timmar efter invigningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.