Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gävlebocken är här – men har vänt på sig

Maria Wallberg, kommunikationsansvarig: ”En reseanledning till Gävle under jul”.
Nytt för i år är att Gävlebocken står vänd åt ett annat håll. Annars är det mesta sig likt.Foto: MATS ÅSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gävlebocken har också fått en egen skylt.Foto: MATS ÅSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har roterat 180 grader, men annars är han sig lik. Årets halmbock har högtidligt invigts på Slottstorget i Gävle.

Om bocken slipper brinna och klarar sig över nyår blir det första gången den fått stå orörd tre år i rad.

Den 13 meter höga Gävlebocken invigdes traditionsenligt på första advent med sång av bland andra artisten Charlotte Perelli. En nyhet för i år är att den har vridits ett halvt varv.

– Det hänger ihop med trafiksituationen runt Gävlebocken. Vi vill göra det ännu mer tillgängligt och trafiksäkert för både Gävlebor och besökare, förklarar bockens talesperson Maria Wallberg.

Nya övergångsställen leder besökare fram till en yta framför bocken, där det blir naturligt att mingla och ta bilder, berättar hon.

– När vi fick den här nya mötesytan blev det naturligt att vrida på bocken.

Gävlebocken

■ Gävlebocken är uppbyggd av halm på en trästomme. Den väger tre ton, är 13 meter hög och sju meter lång.

■ Den uppfördes första gången 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén, som gick bort den 1 november 2018, och hans bror Jörgen som kom på idén med en stor halmbock för att stimulera handeln.

■ Varje år sedan 1971 uppför dessutom Vasaskolans naturvetenskapliga förening NF en egen mindre bock i närheten av den stora bocken.

■ Av de tidigare gånger som bockar har rests i staden har den bara klarat sig helskinnad 15 gånger. 29 gånger har den brunnit och 7 gånger har den utsatts för andra attentat.

■ 1976 körde en raggarbil sönder bocken och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

■ Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.

■ 2016 brändes bocken ner bara några timmar efter invigningen. 

Detta år ställdes den mindre bocken, byggd av gymnasieföreningen NF, på platsen där den stora stått.

■ 1990 byggdes en extra Gävlebock i mars, för att eldas upp i Colin Nutley-filmen Black Jack som hade premiär samma år.

■ Till varje bock går det åt 56 halmmattor á 5 meter, 1 600 meter snöre, 1 200 löpmeter virke, 50 meter tyg och 1 000 arbetstimmar.

Källa: TT, Expressen, Gefle Dagblad, Gävle kommun

Påkörd av raggarbil

Bocken är mest känd för att den ofta brunnit. Av de över 50 bockar som rests sedan starten 1966 har mer än hälften bränts ner. Bocken har också utsatts för andra sabotage. 1976 körde en raggarbil sönder halmjätten.

Men säkerheten har skärpts. Den bevakas numera dygnet runt med vakter och kameror, samt dubbla gärdsgårdar. Ett resultat är att den klarat sig två år i rad. Blir det ett tredje år är det i så fall första gången.

Världskänd julsymbol

Maria Wallberg är inte orolig för att bockens överlevnad ska innebära mindre publicitet. Medieintresset har inte minskat trots att bocken fått stå kvar två år i rad, försäkrar hon.

– Gävlebocken är ju känd på grund av bränderna och attentaten, det inser vi också. Men nu är den ju en så världskänd julsymbol som väcker intresse ändå, både hos medier och hos andra runtom i världen.

Även stadens handlare håller nog tummarna för att bocken får stå tills det är dags att montera ner den i januari.

– Det är ju jätteviktigt för stadens näringsliv att Gävlebocken står på plats i juletid. Annars kanske många väljer att inte åka hit. Det är ju en anledning att resa hit och en turistattraktion, säger Maria Wallberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.