Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gävlebocken antänd – en man gripen

Bocken i Gävle antändes under lördagsnatten.
Foto: Roger Nilsson / 112MEDIA.SE
En man i 20-årsåldern är gripen misstänkt för mordbrand och polisen söker nu efter ytterligare en eventuell gärningsman.
Foto: Läsarbild

Julbocken i Gävle har levt farligt under hela december och under natten mot söndagen brann den ner. 

Kort efter händelsen greps och anhölls en man i 25-årsåldern misstänkt för grov skadegörelse. 

– Åklagaren har släppt den anhållne efter förhör. Han har erkänt och är fortfarande misstänkt, säger Fredrik Berg vid åklagarmyndigheten. 

Förra året så skonades den, men nu har den brunnit ner igen. Vid 03.15 natten mot söndagen kände en polispatrull av brandlukt i Gävle och upptäckten att den årliga julbocken antänts. Kort därefter kunde en man i 25-årsåldern gripas misstänkt för mordbrand.

– Han blev iakttagen på plats av en väktare och kunde gripas, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg, och fortsätter:

– Den gripne hade tidningspapper, tändare och rånarluva på sig.

Väktare ska ha sett två maskerade gärningsmän, vilket fått polisen att under söndagen leta efter ytterligare en person som kan ha koppling till bockbranden.

– Det rör sig om mint en misstänkt men kanske en till, säger Johan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg under söndagsmorgonen.

Bocken hade vid fyratiden på morgonen släckts och hade då brunnit ner helt.  

Var berusad och luktade bensin

Polisen uppger att mannen som greps var berusad och att hans kläder doftade av bensin eller liknande vätska. Hans hår var också brännskadat och hans ansikte sotigt.

Under söndagen anhölls mannen av förundersökningsledare Karolin Hellsberg. Mannen sa då ha erkänt att det var han som tände på bocken. 

– Åklagaren har släppt den anhållne efter förhör. Han har erkänt och är fortfarande misstänkt för grov skadegörelse, säger Fredrik Berg vid åklagarmyndigheten. 

Utredningen mot den misstänkte mannen fortsätter och polisen har tidigare berättat att man kommer att ta del av övervakningsfilmer för att kunna bild sig en bättre uppfattning om vad som skett. 

Julbocken på Slottstorget i Gävle har varit en jultradition sedan 1966 och sätts upp inför första advent av Gävle kommun. De flesta år har den däremot blivit nedbränd varför bevakningen av bocken har ökats inför i år.

Fakta Gävlebocken

Gävlebocken väger 3,6 ton. Vid hornen har den en höjd på 13 meter och den är 7 meter lång.

Den första bocken byggdes 1966, men den eldhärjades redan premiäråret.

Sedan dess har det gått illa för bocken många gånger. Har den inte brunnit så har den blivit vandaliserad på annat sätt.

Under årens lopp har bocken bland annat blivit sönderkörd av en raggarbil och nerbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Gävlebocken har ett eget Twitterkonto med nästan 8 000 följare.


Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.