Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gävle-imamen bjöds in till riksdagen

Den kontroversiella imamen Abo Raad bjöds in till ett seminarium om Islamiska Staten.Foto: GEFLE DAGBLAD
Vänsterpartisten Jonas Lundgren försvarar inbjudan till riksdagen: "Vi bjöd in honom för att han är en person som, tyvärr, har ett visst inflytande på muslimer i Sverige."Foto: Martina Huber

Riksdagen bjöd in Gävle moskés kontroversielle imam Abo Raad till ett seminarium om Islamiska Staten, avslöjar Gefle Dagblad.

– Vi bjöd in honom för att han är en person som, tyvärr, har ett visst inflytande på muslimer i Sverige, säger vänsterpartisten Jonas Lundgren till tidningen.

Seminariet om rekrytering till Islamiska Staten ( IS) hölls så sent som den 25 maj. Arrangörer var Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och våld i hederns namn samt organisationen "Varken hora eller kuvad".

En av de inbjudna var den kontroversielle Abo Raad, som var där för att prata. Imamen har, i en granskning som Gefle Dagblad har gjort, anklagats för att ha kopplingar till salafismen – en extremtolkning av islam.

Expressen har tidigare kunnat berätta att Abo Raad varit med i en hemlig Facebookgrupp med flera kända IS-anhängare. Gruppen hade namnet "Syskon som stöder Mujahideen". Den grundades av en jihadist från Borlänge kort innan han reste till Syrien för att ansluta till Islamiska Staten.

Jonas Lundgren (v): "har ett visst inflytande på muslimer"

Vänsterpartisten Jonas Lundgren försvarar ändå inbjudan av Abo Raad:

– Vi bjöd in honom för att han är en person som, tyvärr, har ett visst inflytande på muslimer i Sverige. Dessutom så är han en minst sagt kontroversiell person, säger han till GD.

Jonas Lundgren fick frågan om han tyckte att det varit "tydligt för publiken varför Abo Raad är en kontroversiell person".

– Inte från början. Jag tycker nog att det hade kunnat kommuniceras ut på ett tydligare sätt, säger Jonas Lundgren.

Terrorforskare fanns också på plats

En av de andra deltagarna i diskussionspanelen var terroristforskaren Magnus Norell. Han säger till tidningen att det inte informerades överhuvudtaget om Abo Raads kopplingar till extremismen inför seminariet.

– Däremot så fick han frågor från personer som direkt konfronterade honom. // Till exempel frågor som refererades till er på Gefle Dagblad om Al Qaida och att homosexuella ska straffas med döden. Svaret blev att det har Gefle Dagblad hittat på, säger Magnus Norell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.