Jens Henriksson nominerades till toppjobbet av Anders Borg och är samtidigt gudfar till Borgs dotter. Foto: Jonas Lemberg och Björn Lundberg
Jens Henriksson nominerades till toppjobbet av Anders Borg – och är samtidigt gudfar till Borgs dotter.  Foto: Jonas Lemberg och Björn Lundberg

Gav sin dotters gudfar topptjänst

Publicerad
Uppdaterad
Anders Borg har nominerat Jens Henriksson till en topptjänst i Internationella valutafonden.
Henriksson är före detta statssekreterare på finansdepartementet.
Han är också gudfar till Anders Borgs dotter.
Finansdepartementet med Anders Borg i spetsen har nominerat Jens Henriksson till exekutivdirektör vid den nordisk-baltiska valkretsen i Internationella valutafonden.
Men han har även kopplingar till den nuvarande finansministern.

”Har följt alla regler”

– Vi har pluggat ihop, så han är en god vän. Han är gudfar till en av mina döttrar, säger Anders Borg.
Att deras band skulle ha påverkat urvalsprocessen vill inte Anders Borg kännas vid.
Enligt finansministern har departementet följt alla regler.
– En kompetensprofil har fastställts, det har varit en process där olika kandidater har värderats och en oberoende institution, i det här fallet riksbanken, har rekommenderat honom, säger Anders Borg.
En av dem som gick i fronten för kritiken mot den förra regeringens utnämningspolitik var folkpartisten Tobias Krantz.
Då talade han om vänskapskorruption och svågerpolitik.

Viktigt vara försiktig

Nu är han betydligt försiktigare.
– Jag känner inte till de exakta omständigheterna i det här fallet. Det kan ju vara en helt schysst utnämning. Men generellt är det viktigt att man tänker på förhållanden som kan väcka uppseende eller uppfattas som otillbörligt, säger Tobias Krantz.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag