Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gator på Mallorca stänger – efter helgens festbilder

Elisabeth Vadebäck Lundin och Pedro Monero om läget i Spanien.
Turister har blivit varnade vid ankomst – ändå festar de. Folk festade tätt och utan ansiktsmasker, ett tilltag som ogillas av myndigheterna på Mallorca.
Foto: PAZIMEDIA / STELLA PICTURES/DDP IMAGES PAZIMEDIA
Alla barer, restauranger och butiker på Punta Ballena i Magaluf och Playa de Palma i Palma stängs i minst två månader, rapporterar Majorca Daily Bulletin.
Foto: PAZIMEDIA / STELLA PICTURES/DDP IMAGES PAZIMEDIA

I helgen spreds flera bilder och videos på festande turister på Mallorca. 

Nu agerar politikerna – och stänger bargator. 

– Vi vill inte att den här typen av turister ska komma till vår ö, säger Iago Negueruela, turistminister på Mallorca, enligt Majorca Daily Bulletin

Turister har blivit varnade vid ankomst – ändå festar de. Folk festade tätt och utan ansiktsmasker, ett tilltag som ogillas av myndigheterna. 

Under onsdagen meddelade turistministern Negueruela att bargator i både Palma och Magaluf stängs i minst två månader till följd av att restriktioner inte har följts. 

Hittills har ögruppen Balearerna varit relativt skonad från covid-19-fall. Och så vill lokala politiker hålla det.

– Den pandemiska situationen i Balearerna är väldigt bra, och vi tar till alla nödvändiga medel som finns tillgängliga för att det ska fortsätta vara så, säger Negueruela enligt Majorca Daily Bulletin

Alla barer, restauranger och butiker på Punta Ballena i Magaluf och Playa de Palma i Palma stängs i minst två månader, rapporterar tidningen.

Alla barer, restauranger och butiker på Punta Ballena i Magaluf och Playa de Palma i Palma stängs i minst två månader, rapporterar Majorca Daily Bulletin.
Foto: PAZIMEDIA / STELLA PICTURES/DDP IMAGES PAZIMEDIA

Kan få böta 6 miljoner

Företag som bryter mot restriktionerna kommer att straffas hårt. Bötesbelopp på allt från 1 000 kronor till drygt 6 miljoner kronor nämns. Totalt kommer över 150 kontrollanter sättas in för att se till så att restriktionerna följs. 

Men det är inte företagen man pekar ut i första hand. Utan det är de festande turisterna, betonar Negueruela.

– Det viktigaste vi har är hälsan, och utan hälsan finns ingen ekonomi. Beteendet hos företagen och de som arbetar på öarna har varit exemplariskt.

– Vi vill inte att den här typen av turister ska komma till vår ö, säger turistministern. 

Utrikesministerns tips till svenskar som ska resa

Tidigare i juli uttalade sig utrikesminister Ann Linde om svenskar som planerar att resa i sommar. 

Resenärer uppmanas hålla tät kontakt med sina resebolag och se över sitt försäkringsskydd. Man bör också ladda ner appen UD Resklar, och kontinuerligt uppdatera sig genom ambassaden i Atens reseinformation på hemsidan Sweden Abroad,” sa Ann Linde då i ett uttalande på regeringens webbplats. 

En månad hann delstaten vara öppen, under måndagen meddelade guvernör Gavin Newsom att Kalifornien stänger igen.
Nytt system ska upprätthålla social distans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.