Gåtan med mystiske mannen löst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: POLISEN/IBL JUPITER

Gävlepolisen visste inte vem den döde mannen var. I två år famlade man i blindo efter hans identitet. 

Efter Expressen.se:s artikel för två veckor kom sanningen fram. 

- Hans släkt tänkte till, säger utredaren Kalju Potrago till Expressen.se.

För två år sedan hittades en död man i Gavleån i Gävle – men polisen lyckades aldrig identifiera honom. Snart skulle han begravas, därför skrev Expressen.se en artikel om fallet 2 december i år i hopp om att någon skulle känna igen mannen.

 - I fredags eftermiddags kom det in ett tips. En patrull hade fotpatrullering i centrala Gävle och då kom det en person fram och sa att ”det måste ha varit den här personen”. 


100 procent säkra

 Jag hittade tandkortet hos Folktandvården och vi kontrollerade det med kroppen och är nu 100-procentigt säkra på att det är en Gävlebo i 60-årsåldern, förklarar utredaren Kalju Poltrago.

 Artikeln på Expressen.se fick släkten att komma på detta – trots att den avlidne beskrevs vara mellan 20 och 40 år gammal.

 - Tänderna var så bra och välskötta att vi trodde att han var yngre.


Får värdig begravning

 Det som avgjorde var detaljen att mannen hade en titanplatan inopererad i huvudet. 

 Mannen hade inte varit anmäld försvunnen och var därför svåridentifierad för polisen. Enligt polisen ska mannen inte ha haft kontakt med sina närmaste anhöriga på många år och hans anhöriga visste inte var han var.

 Nu blir det en vanlig begravning med anhöriga närvarande. Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.