Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gåtan med hittade vraket kan vara löst

Jakten på sanningen om det nyupptäckta 1600-talsskeppet vid Kastellholmen fortsätter.

Forskarna har under dagen hittat kanonkulor i skeppets skrov - som uppges vara något mindre än regalskeppet Vasa - och tagit prover som nu skickats till Danmark för analys.

– Det råder ingen tvekan om att det är ett örlogsfartyg, säger Andreas Olsson på Sjöhistoriska museet.

I går kunde Expressen berätta att två skeppsvrak från 1600-talet har dykt upp i vattnet utanför Skeppsholmen och Kastellholmen i Stockholm. Det ena vraket har Sjöhistoriskas experter siktat tidigare - men det andra är nytt för forskarna.

Avancerade tester

Under skärtorsdagen har Sjöhistoriskas experter varit på plats vid vraket och tagit prover av skeppet.

– Dendrokronologi kallas det med ett krångligare namn. Det innebär att man tittar på årsringarna i träet. Sedan jämför man dem mot en databas med kunskap från hur årsringar ser ut i olika regioner. Då kan man se var och när virket är fällt.

– Har man tur och yttersta årsringen är kvar så kan man till och med se när på året det har fällts, säger Andreas Olsson.

Proverna ska nu skickas till Nationalmuseet i Köpenhamn för analys. Men redan nu kan forskarna avslöja ett par saker om det nyfunna skeppet: klart är att det rör sig om ett örlogsfartyg och sannolikt är det ett så kallat prisvrak, alltså ett fartyg man tagit med sig efter strider till sjöss. 

Tros vara danskt

Vraket, som forskarna tror kan vara det danska skeppet "Grå ulven", är 32 meter lång och var antagligen cirka 40 meter långt innan det sänktes. Alltså lite mindre än regalskeppet Vasa. Bland sten och bråte har man även hittat sju kanonkulor i järn, enligt Andreas Olsson.

– Dessa får ligga kvar, de har inget värde och sitter dessutom fastkorroderade bland stenarna. 

Fakta om Stockholmsvraken

Under 30-åriga kriget, och i krig därefter, erövrades flera skepp och lades för ankar runt Skeppsholmen i Stockholm. När sedan en bro planerades mellan Kastellholmen och Skeppsholmen sänktes skeppen för att utgöra en grund för pelarfundamenten.

Förutom Grå Ulven, kan också fartygen Fides (erövrad 1669) och Salvator (erövrad 1631) ligga i viken. Ett fartyg som forskarna kan ha identifierat ligger lite längre ut i viken och är sannolikt en erövrad rysk galär (ett krigsfartyg som kan man ros) kallad Prins Kristian, som togs vid Hangö 1719.

(Källa: Sjöhistoriska museet)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.