Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

13 av de 61 passagerarna smittade med omikron

Expressens Torbjörn Selander på plats i Sydafrika.
61 av 600 blev smittde med corona. Bilden är en genrebild och tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

När de lämnade Johannesburg visade samtliga 600 passagerare negativa snabbtester.

När de kom fram i Amsterdam var 61 positiva.

Nu ställer sig Daily Mail frågan om testen är sämre på att hitta omikron.

Strax före lunch framår att 13 av passagerarna har smittats av omikron-varianten.

I lördags landade två KLM-plan från Sydafrika på Schiphols mark, strax utanför Amsterdam, Nederländerna. Samtliga dryga 600 passagerare hade före avresan från Johannesburg uppvisat negativa snabbtest – ett krav för att överhuvudtaget få komma in i Nederländerna.

När de var framme testade 61 positivt för covid.

Brittiska Daily Mail ställer sig nu tre frågor om hur de smittade kan ha kommit in i Nederländerna, trots sina negativa test. Kan det vara så att passagerarna inte testades ordenligt i Sydafrika, har någon visat upp ett falskt test – eller är det så att snabbtesten är sämre på att fånga in omikron, än andra tidigare kända varianter?

Strax före lunch framgår att 13 av de 61 passagerarna har bekräftats smittade av den nu omikron-varianten, detta enligt Frode Norges statsepidemiolog Frode Forland, rapporterade VG. 

De nederländska smittskyddsmyndigheterna har ännu inte kommenterat fallen.

Så ser reglerna ut för inresa

Fakta som hittills ligger på bordet är att alla som reser till Nederländerna, från länder utanför EU måste visa upp ett negativt pcr-test, taget max 48 timmar före ankomst, eller ett negativt snabbtest taget under det senaste dygnet före inresa.

De testerna måste i sin tur visa namn och kontaktuppgifter på det institut, den läkare eller universitet som har låtit utföra testet, skriver Daily Mail.

Det är inte säkert att de 61 passagerarna har den nya mutationen, men de har fått genomgå tester som ska analyseras och samtliga hålls isolerade på ett hotell. De nederländska myndigheterna sa under lördagskvällen att flera av dessa ”med största sannolikhet” bär på den nya varianten.

Juholt: ”Det är en stor besvikelse”

Sveriges ambassadör om frustrationen, coronaviruset och läget för svenskarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.