Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gåtan kring Januariavtalet och stora skattereformen

Tidigare ledaren för Folkpartiet, Bengt Westerberg, under ett framtidsseminarium i riksdagen 2016.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven har inte gett svar på hur skattereformen ska kunna utjämna klyftor och sänka skatter.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Flera politiska tungvikare är oroliga över Januariavtalets fjärde punkt om en ”omfattande skattereform”. 

Samtidigt som de ekonomiska klyftorna ska minskas ska skattetrycket minska. 

– Jag får inte riktlinjerna att gå ihop. Man utlovar mer skattesänkningar än finansiering, säger Bengt Westerberg, tidigare partiledare för Folkpartiet, som var med och tog fram den stora skattereformen i början av 1990-talet, till Svenska Dagbladet.    

Ännu har inte regeringen eller dess samarbetspartier släppt detaljerna för den ”omfattande skattereform” som nämns i Januariavtalets fjärde punkt. 

I Svenska Dagbladets, SvD:s, söndagstidning, beskrivs frågetecknen kring reformen.  

Finansieringen blir en stor utmaning

Politiska tungviktare som var med och förhandlade fram Århundradets skattereform mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet 1990-91 beskriver sin oro. 

– Den stora utmaningen 1990–1991 var finansieringen, det var den frågan som gjorde att flera partier hoppade av. Det var inte så svårt att samla stöd för sänkta inkomstskatter eller genomföra satsningar. Men finansieringen var den stora utmaningen och det tror jag att den kommer att bli nu också, säger Bengt Westerberg till SvD.  

600 skatteförändringar sedan reformen

Då blev skattebaserna bredare och skattesatserna lägre. Uppgörelsen gjorde båda partierna nöjda och skattesystemet blev mindre komplicerat och mer överskådligt. 

Sedan dess har det, rapporterar  SvD, gjorts 600 skatteförändringar som krånglat till det. 

Samtidigt är det nu fyra partier som ska komma överens om en skattereform – med intressen som tycks oförenliga. 

Skatter ska sänkas och ekonomiska klyftor ska minska. 

Åsbrink: ”Svårt att se hur det ska förenas”

Miljöskatterna ska höjas med 15 miljarder kronor, men den skattebasen krymper ut i takt med att den uppfyller syftet med att fasa ut miljöskadligt beteende, skriver SvD. 

– Det krävs nog en hel del finansiering som inte syns i 73-punktsprogrammet. Det finns en massa andra önskemål som alla ställer sig bakom: mer pengar till skolan, mer till polisen, försvaret och så vidare. Det är svårt att se hur det ska förenas med sänkt skattetryck om man inte vill skaffa sig jättelika underskott i statsfinanserna, säger Erik Åsbrink, tidigare socialdemokratisk finansminister i Göran Persson regering, och den som skötte merparten av förhandlingarna för Socialdemokraternas räkning 1990-91, till SvD.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.