Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Testades negativt – hade mutationen

Vaccinforskaren Ali Mirazimi om varför omikron oroar.
Foto: Genaro Molina / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Xisco Navarro / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Shutterstock

Omikrons spridningstakt oroar forskarna. 

Tidigare infektion tycks inte ge ett bra skydd mot den och nu kommer allt fler exempel på att omikron inte fångas upp av corona-testerna. 

Flera flygpassagerare har visat sig bära på viruset – trots negativa covid-test.

På under två veckor har omikron påträffats i ett 30-tal länder. Tidigare infektion tycks inte ge ett bra skydd misstänker forskarna. Nu kommer allt fler rapporter om att coronatesten inte fångar upp den nya varianten. 

Patient noll misstänks vara en 36-årig man som den 11 november flög hem från Sydafrika till Hongkong. 

Hongkong har bland de hårdaste karantänsregler i världen. De passagerare som kommer från ett ”högrisk” land får bara flyga in till Hongkong om de är dubbelvaccinerade Hongkong-medborgare och trots det behöver de sitta i en obligatorisk 21 dagar lång karantän på ett hotell när de kommer fram. 

Detta gällde även för 36-åringen som när han landade checkade in på flygplatshotellet i Chek Lap Kok. Han var dubbelvaccinerad med Pfizers vaccin och hade inga symptom på sjukdom när han landade. Under karantänvistelsen tog han sedan sex covid-test. 

Andra testet gav positivt utslag

Det första testet var negativt. Efter två dagar i karantän testas han igen och har då så höga virusnivåer i kroppen att han läggs in på sjukhus följande dag. Han visas bära på den nya covid-varianten som nu fått namnet omikron. 

Alla passagerare som testar positivt efter att de landat i Hongkong ges ett identifikationsnummer. Den 36-årige mannen fick nummer 12388.  

Men 12388, eller patient noll som han har kommit att bli känd som, är inte den enda som testat negativt för att sedan visat sig bära på den nya omikron-varianten. 

Ett julbord i Norge i slutet av november blev Europas första superspridarevent av omikron. Närmre 100 personer smittades av corona vid en personalfest, ett julbord på en restaurang i Oslo. Minst tretton personer ska ha smittats med omikron-varianten.  

Den som tros ha orsakat smittspridningen är en medarbetare på Scatec som några dagar tidigare återvänt från Sydafrika. Efter hemkomst ska personen ha testats för covid-19 och då fått ett negativt testresultat och kände sig frisk. 

Reste runt i Italien med omikron

Den man som misstänks vara den som tog omikron till Italien hade ett negativt PCR-test innan hans flight från Maputo i Mozambique. Han landade i Rom den 12 november utan symtom. Reste därifrån hem till där han bor i en stad norr om Neapel. Ett par dagar senare flög han till Milano där han hade ett inbokat läkarbesök. I Milano hyrde han en bil, sov en natt på ett hotell, åt på restaurang, innan han nästa dag körde till sjukhuset för sitt läkarbesök.   

Väl där tar han ytterligare ett corona-test, som då visar positivt. Han bar på den nya omikron-varianten. 

Han reser då hem utan kontakt med annan part. Väl hemma visar det sig att hela hans familj, hans fru, de två barnen, hans mamma och svärmor, alla har blivit sjuka i covid-19. 

Multipla analyser ska fånga upp omikron

Experten Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, som Expressen talat med säger att de tester som används i Sverige ska kunna upptäcka omikron. 

– Det är obestridligen så att de diagnostiska metoder som tittar på spikegenen inte hittar den här varianten, men vi har redan multipla analyser inbyggda i de typiska tester vi använder oss av i Sverige. I de testerna samkör man tre analyser samtidigt för att vara riktigt säker på vad det är man hittar. 

Han fortsätter:

– En av dem kommer att visa negativt för den här nya varianten, men fångas upp av de andra två. 

Hittills har bara milda symptom rapporterats från den nya omikron-varianten. Inga dödsfall har heller registrerats. 

Professorn: ”Kommer sannolikt att skydda mot alla varianter”

Niklas Arnberg hoppfull om effektiva antivirala läkemedel mot coronavirus.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.