Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Berättelserna från skandalfesten

Anders Borg och Dominika Peczynski förlovade sig i Rom tidigare i år. De kom tillsammans till festen på Villa Tjajkovski, där de kände såväl värden och som flera av de prominenta gästerna.
Foto: PRIVAT
Anders Borg blev polisanmäld, men utredningen lades snabbt ned.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det är en trevlig familjefest med barn som leker och vuxna som avspänt minglar med ett glas vin i handen.

Men plötsligt urartar partyt på skärgårdsön och förvandlas till fylleskandal.

Förre finansministern Anders Borg, festens mest prominente gäst, börjar enligt uppgift uppträda hotfullt, visa könet och kalla kvinnor för "hora".

Han blir polisanmäld, men utredningen läggs snabbt ned.

Den 28 juli är en solig fredagskväll i Stockholms skärgård. Vid sjutiden börjar förväntansfulla gäster anlända till en fest på Husarö. En del kommer med Waxholmsbolagets fartyg, andra med sjötaxi. Några kommer med egen båt.

"Till finare tillställningar på civiliserade öar åker man eka", skriver en av de inbjudna på Instagram och lägger ut vackra motljusbilder på sin roddbåt, på skärgårdslandskapet och festbuffén.

Ett 60-tal personer är bjudna på party i Villa Tjajkovski, ett sommarhus som har uppmärksammats i arkitekturtidskrifter över hela världen, i flera tv-program och i inredningsmagasin.

Anders Borg är sambo med PR-konsulten Dominika Peczynski, som också var med på festen. Här ses paret i samband med inspelningen av TV4:s ”Let’s dance” .
Foto: OLLE SPORRONG

Brett kontaktnät

Värden Tomas Tjajkovski driver trähusföretaget Sommarnöjen. Han har ett brett kontaktnät inom affärsvärlden och politiken. Bland gästerna fanns två tidigare statssekreterare. Den ena chefsekonom i en tung näringslivsorganisation och den andra chef för ett storföretag inom försvarsindustrin, skriver Dagens Opinion som var först med att uppmärksamma festen som blev fylleskandal. 

Men den mest kände gästen är helt klart förre finansministern Anders Borg. Politikern som styrde Sveriges ekonomi i åtta år och efter valförlusten 2014 startade en ny karriär med miljoninkomster som framgångsrikt internationellt styrelseproffs och som uppskattad föreläsare.

Borg kommer i sällskap med sin sambo Dominika Peczynski, PR-konsult och tidigare sångare i popgruppen Army of Lovers. Paret känner värden både yrkesmässigt och privat. För några år sedan framträdde Tomas Tjajkovski och Anders Borg tillsammans på en presskonferens för att lansera de så kallade Attefallshusen, som Tjajkovskis företag var först med att tillverka.

Anders Borg, då finansminister, med statsminister Fredrik Reinfeldt under Moderaternas valturné 2014.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Avspänd stämning

De flesta gästerna känner varandra. Många har framskjutna positioner inom näringsliv och offentlig verksamhet. Atmosfären är avspänd. Gästerna läppjar på vinet, små barn springer omkring bland de vuxna.

– Det var en fest för vänner och familjer med barn. Det var massor av barn där. En lugn och trevlig familjefest tills den spårade ut, säger en person, som var med på festen, till Expressen.

– Det var absolut ingen fyllefest. Det serverades vin och öl till buffén, ingen sprit, säger personen.

Det var absolut ingen fyllefest

Flera gäster lägger ut bilder och budskap från festen i sociala medier medan den pågår. Alla vittnar om ett lyckat party.

"Tack för sommarfesten och häng med dina sköna vänner i solnedgången", skriver en känd musikprofil på Instagram och lägger ut en bild på sig själv och den leende värden. Han lägger också ut en bild på glada gäster som tycks äta och dricka gott i kvällssolen.

Bara dagar efter festskandalen höll Anders Borg ett hyllat föredrag på en lyxmiddag, där bland annat Fredrik Reinfeldt och prinsessan Sofia närvarade.

"F d finansministern vinkade farväl"

En annan gäst, som säger att han lämnade ön tidigt med sin båt, skriver på Instagram: "F d finansministern vinkade farväl."

Men snart förvandlas festen på den idylliska ön till sommarens stora skandal i den svenska offentligheten. Den före detta finansministern Anders Borg, som nyss vinkat farväl till en vän, börjar enligt vittnesuppgifter uppträda minst sagt olämpligt. Han agerar hotfullt, visar sitt könsorgan och skriker skällsord som "hora" och "slampa" till kvinnliga gäster.

Det var ingen jätterolig händelse

Han försöker också ta på andra personers könsorgan, enligt Dagens Opinion, som inte nämner Borgs namn utan kallar honom "exminister" och skriver att missnöje med tilldelningen av sängplatser väckte hans missnöje.

Anders Borg uppträder hotfullt och otrevligt mot kvällens värd och uttrycker sitt missnöje med festen, enligt flera källor. Tomas Tjajkovski vill inte kommentera sina gästers uppförande. Om Borgs hotfulla agerande säger han till Dagens Opinion den 3 augusti:

– Det var ingen jätterolig händelse, men jag vill inte kommentera.

På onsdagen efter helgen med skandalfesten var Anders Borg i Båstad på ett evenemang där bland annat Prinsessan Sofia närvarade, liksom Fredrik Reinfeldt.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Framträder på stor middag

Dagen innan Dagens Opinion avslöjar skandalen, utan att nämna Borgs namn, framträder den tidigare finansministern på en stor välgörenhetsmiddag i Båstad. Han håller ett hyllat föredrag inför 300 gäster. Också prinsessan Sofia och förre statsministern Fredrik Reinfeldt framträder. Ingen märker att Borg bara några dagar tidigare fått vad han själv senare kallar "en blackout" på Husarö.

– Han var fantastisk och väldigt underhållande. Det fanns inte ett enda tecken på att han gick omkring med det här i huvudet, säger Claes Kanold, pressansvarig för Gränslösa möten som arrangerade middagen, till Expressen när Borgs fylleskandal blir känd.

Han betedde sig oerhört illa

Den 4 augusti är Aftonbladet först med att publicera Anders Borg är exministern i skandalen på Husarö. Tidningen citerar källor som säger att exministern visade andra gäster sitt könsorgan, klämde män i skrevet och ville jämföra penisstorlekar.

– Han var väldigt full och väldigt förbannad. Han betedde sig oerhört illa. Det var mycket obehagligt att se, säger en gäst till tidningen.

Andra medier hänger på och nyheten om att Anders Borg, en av Sveriges mest framgångsrika politiker i modern tid, har spårat ut sprids snabbt, både i Sverige och internationellt.

”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout”, skrev Anders Borg på Facebook efter festen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Försöker krishantera

Anders Borg och hans sambo Dominika Peczynski, som är PR-expert, försöker krishantera. De väljer strategin att lägga korten på bordet. Borg uttrycker ånger och ber om ursäkt. Men strategin är inte helt framgångsrik, kanske för att pudeln bara är halv. 

"Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende", skriver Anders Borg på Facebook.

Jag drabbades av en blackout

Dominika Peczynski tar Borg i försvar, skriver att ingen egentligen vet vad som hände på festen och uttrycker sin stora kärlek till sin sambo.

"Vad hände på festen? Det är ingen som riktigt vet. Det sägs att Anders gjorde både det ena och det andra. Jag såg ingenting av det och Anders hade en blackout", skriver hon på Facebook.

Kinnevikbossen Cristina Stenbeck med Anders Borg, som var vice styrelseordförande i Kinnevik – en post han nu tvingats lämna efter skandalen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS

"Otrevlig mot värden"

Hon skriver att Borg var otrevlig och sur mot värden och värdens väninna. Och att han vid frukosten nästa morgon bad dem om ursäkt. Därefter börjar "en enorm ryktesspridning", skriver Peczynski och fortsätter:

"Det gör ont i mig att se denna ärliga, vänliga, varma, lojala och plikttrogna person som jag älskar så oerhört släpas i smutsen, baserat på lösa rykten och skvaller från en fest där alla var fulla."

Jag har inte gjort något brottsligt

De båda understryker också på Facebook att Borgs ursäkt inte innebär att han erkänner brott.

"Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser”, skriver Borg.

Samtidigt utbryter en livlig debatt mellan tidningars krönikörer och i sociala medier. Många fördömer Borg och säger att "sanningen" om hans kvinnosyn kom fram på skärgårdsfesten. Men många ger honom också sitt stöd och säger att "det är mänskligt att fela".

Anders Borg blev inblandad i en bitter ordstrid med Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Förlorar välbetalda poster

Skandalen leder till att Anders Borg i snabb takt förlorar sina lukrativa uppdrag i näringslivet. Han lämnar posterna som vice ordförande i Kinnevik "av omsorg" om bolaget och också uppdraget som seniorrådgivare i den amerikanska finansjätten Citigroup. 

Den tidigare M-toppen blir dessutom invecklad i en bitter ordstrid med M-ledaren Anna Kinberg Batra som säger att hon ser "mycket allvarligt på det som han anklagas för att ha gjort". 

Jag ser mycket allvarligt på det

Borg svarar att han är djupt besviken på sin "tidigare kollega och nära vän". Han anklagar henne för att försöka ta politiska poäng på skandalen. Och han slår tillbaka med full kraft mot ledaren för det parti i vilket han själv spelande en dominerande roll i för inte så länge sedan.

Polisens beslut att lägga ned förundersökningen mot Anders Borg.

Attack mot Kinberg Batra

"Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet”, skriver Borg på Facebook.

Jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet

Lördagen den 5 augusti upprättar stationsbefälet hos Norrmalmspolisen i Stockholm på eget initiativ en polisanmälan mot Anders Borg. Han kan vara misstänkt för bland annat sexuellt ofredande och olaga hot, heter det i anmälan.

Men polisanmälan rinner snabbt ut i sanden. Förundersökningen läggs ned på tisdagen eftersom det varken finns målsägande eller vittnen, enligt polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.