Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gästerna anländer till "Hansis" begravning

<p>Prinsessan Birgitta med sin make Johann Georg prins av Hohenzollern, "Hansi", som på lördagen fördes till sin sista vila i Sigmaringen.</p>
Foto: Marius Gulliksrud
<p>Prinsessan Birgitta och drottning Silvia utanför kyrkan där Johann Georg begravdes.</p>
Foto: Br/Dana Press/Tt
Här lämnar prins Carl Philip begravningsceremonin i Tyskland.
Foto: Tomas Leprince
Johann Georg av Hohenzollern begravs i Hedinger kirche i Sigmaringen i Tyskland.
Foto: Tomas Leprince

SIGMARINGEN. Familjen slöt upp och stöttade prinsessan Birgitta när hennes make prins "Hansi" Johann Georg av Hohenzollern fördes till sin sista vila.

På plats vid begravningsceremonin i Tyskland fanns bland andra kungaparet, prins Carl Philip och prinsessorna Désirée och Christina.

Kung Carl Gustafs svåger prins Johann Georg av Hohenzollern begravdes i går på sin födelseort Sigmaringen som ligger i södra Tyskland bara några mil från den schweiziska gränsen.

Det var också här som prinsessan Birgitta och hennes tyske prins hade sin kyrkliga vigsel 1961. Sigmaringen var en gång huvudort i det gamla furstendömet Hohenzollern och huvudstad i den preussiska provinsen med samma namn.

Nyfikna ortsbor som hade samlats utanför kyrkan för att följa begravningen och kunde på avstånd se en rad kungliga gäster anlända.

Paret levde inte tillsammans

Den svenska kungafamiljen kom i två bilar till Hedinger Kirche vid lunchtid, strax innan ceremonin skulle börja. Prinsessan Birgitta kom i den första bilen. Förra veckan, samma dag som kronprinsessan Victoria födde sitt andra barn, avled Birgittas make plötsligt. Paret levde inte tillsammans sedan många år, men Birgitta och den tyske prinsen skilde sig aldrig formellt och var nära vänner.

Kungen och drottningen lämnar efter begravningen.
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt
Prins Leopold tillsammans med andra gäster efter ceremonin.<span id="_plain_text_marker"></span>
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt
Prinsessan Birgitta tillsammans med prins Karl Friedrich<span id="_plain_text_marker">.</span>
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt

Prins Carl Philip kom efter i den andra bilen och som gudson till prinsessan Birgitta var prinsen självklart på plats för att ge stöd och tröst. Men prinsen kom utan sin hustru, prinsessan Sofia, som inte följde med till Tyskland eftersom hon snart väntar barn.

Gårdagens begravning samlade tre av de fyra så kallade Hagasessorna, kung Carl Gustafs äldre systrar. Prinsessan Désirée kom med maken friherre Niclas Silfverschiöld och även prinsessan Christina var ett stöd vid ceremonin.


LÄS ÄVEN: Därför levde "Hansi" och prinsessan Birgitta åtskilda


Den äldsta av Hagasessorna, prinsessan Margaretha, representerades av sin dotter Sybilla von Dincklage, när familjen tog ett sista farväl av "Hansi" som prinsen kallades av de nära.

Begravningsceremonin hölls privat, bara i kretsen av de närmaste och kungafamiljen. Drottning Silvia visade prinsessan Birgitta mycket värme och starkt medkännande på trappan utanför kyrkan. De stod tätt ihop medan drottningen innerligt höll prinsessans hand och de hade en förtrolig pratstund.

”Livet går på något underligt sätt vidare”

Prins Johann Georg av Hohenzollern ska ha avlidit på ett sjukhus i München efter en tids sjukdom. När det dagen efter var namngivningskonselj för nyfödde prins Oscar inledde kungen med några ord om den nylige bortgångne prins Hansi, och den nyfödde prinsen:

– Livet är ju förunderligt, och livet går på något underligt sätt vidare. Nu är det vi som blivit välsignade med en ny prins.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.