Prinsessan Birgitta med sin make Johann Georg prins av Hohenzollern, "Hansi", som på lördagen fördes till sin sista vila i Sigmaringen. Foto: Marius GulliksrudPrinsessan Birgitta med sin make Johann Georg prins av Hohenzollern, "Hansi", som på lördagen fördes till sin sista vila i Sigmaringen. Foto: Marius Gulliksrud

Prinsessan Birgitta med sin make Johann Georg prins av Hohenzollern, "Hansi", som på lördagen fördes till sin sista vila i Sigmaringen.

 Foto: Marius Gulliksrud
Prinsessan Birgitta och drottning Silvia utanför kyrkan där Johann Georg begravdes. Foto: Br/Dana Press/TtPrinsessan Birgitta och drottning Silvia utanför kyrkan där Johann Georg begravdes. Foto: Br/Dana Press/Tt

Prinsessan Birgitta och drottning Silvia utanför kyrkan där Johann Georg begravdes.

 Foto: Br/Dana Press/Tt
Här lämnar prins Carl Philip begravningsceremonin i Tyskland. Foto: Tomas LeprinceHär lämnar prins Carl Philip begravningsceremonin i Tyskland. Foto: Tomas Leprince
Här lämnar prins Carl Philip begravningsceremonin i Tyskland. Foto: Tomas Leprince
Johann Georg av Hohenzollern begravs i Hedinger kirche i Sigmaringen i Tyskland. Foto: Tomas LeprinceJohann Georg av Hohenzollern begravs i Hedinger kirche i Sigmaringen i Tyskland. Foto: Tomas Leprince
Johann Georg av Hohenzollern begravs i Hedinger kirche i Sigmaringen i Tyskland. Foto: Tomas Leprince

Gästerna anländer till "Hansis" begravning

Publicerad

SIGMARINGEN. Familjen slöt upp och stöttade prinsessan Birgitta när hennes make prins "Hansi" Johann Georg av Hohenzollern fördes till sin sista vila.

På plats vid begravningsceremonin i Tyskland fanns bland andra kungaparet, prins Carl Philip och prinsessorna Désirée och Christina.

Kung Carl Gustafs svåger prins Johann Georg av Hohenzollern begravdes i går på sin födelseort Sigmaringen som ligger i södra Tyskland bara några mil från den schweiziska gränsen.

Det var också här som prinsessan Birgitta och hennes tyske prins hade sin kyrkliga vigsel 1961. Sigmaringen var en gång huvudort i det gamla furstendömet Hohenzollern och huvudstad i den preussiska provinsen med samma namn.

Nyfikna ortsbor som hade samlats utanför kyrkan för att följa begravningen och kunde på avstånd se en rad kungliga gäster anlända.

Paret levde inte tillsammans

Den svenska kungafamiljen kom i två bilar till Hedinger Kirche vid lunchtid, strax innan ceremonin skulle börja. Prinsessan Birgitta kom i den första bilen. Förra veckan, samma dag som kronprinsessan Victoria födde sitt andra barn, avled Birgittas make plötsligt. Paret levde inte tillsammans sedan många år, men Birgitta och den tyske prinsen skilde sig aldrig formellt och var nära vänner.

Kungen och drottningen lämnar efter begravningen. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / TtKungen och drottningen lämnar efter begravningen. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt
Kungen och drottningen lämnar efter begravningen. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt
Prins Leopold tillsammans med andra gäster efter ceremonin. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / TtPrins Leopold tillsammans med andra gäster efter ceremonin. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt
Prins Leopold tillsammans med andra gäster efter ceremonin. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt
Prinsessan Birgitta tillsammans med prins Karl Friedrich . Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / TtPrinsessan Birgitta tillsammans med prins Karl Friedrich . Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt
Prinsessan Birgitta tillsammans med prins Karl Friedrich. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Epa / Tt

Prins Carl Philip kom efter i den andra bilen och som gudson till prinsessan Birgitta var prinsen självklart på plats för att ge stöd och tröst. Men prinsen kom utan sin hustru, prinsessan Sofia, som inte följde med till Tyskland eftersom hon snart väntar barn.

Gårdagens begravning samlade tre av de fyra så kallade Hagasessorna, kung Carl Gustafs äldre systrar. Prinsessan Désirée kom med maken friherre Niclas Silfverschiöld och även prinsessan Christina var ett stöd vid ceremonin.

 

LÄS ÄVEN: Därför levde "Hansi" och prinsessan Birgitta åtskilda

 

Den äldsta av Hagasessorna, prinsessan Margaretha, representerades av sin dotter Sybilla von Dincklage, när familjen tog ett sista farväl av "Hansi" som prinsen kallades av de nära.

Begravningsceremonin hölls privat, bara i kretsen av de närmaste och kungafamiljen. Drottning Silvia visade prinsessan Birgitta mycket värme och starkt medkännande på trappan utanför kyrkan. De stod tätt ihop medan drottningen innerligt höll prinsessans hand och de hade en förtrolig pratstund.

”Livet går på något underligt sätt vidare”

Prins Johann Georg av Hohenzollern ska ha avlidit på ett sjukhus i München efter en tids sjukdom. När det dagen efter var namngivningskonselj för nyfödde prins Oscar inledde kungen med några ord om den nylige bortgångne prins Hansi, och den nyfödde prinsen:

– Livet är ju förunderligt, och livet går på något underligt sätt vidare. Nu är det vi som blivit välsignade med en ny prins.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag