Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gästarbetare jobbar på skogsplantage
för slavlöner

Gästarbetare från Kamerun får jobba för slavlöner på ett av de största skogsplanteringsföretagen i branschen. De som klagade över förhållandena hotades av företagets ägare - och nu är flera av dem fast i Sverige, rapporterar SVT:s "Uppdrag Granskning i kväll.

I kvällens Uppdrag Granskning avslöjar reportrarna Ali Fegan och Lars-Göran Svensson hur företagaren Niklas Gotthardsson och hans bolag Skogsnicke AB lockat gästarbetare från Kamerun till Sverige för att jobba för slavlöner. Enligt programmet ska han ha utlovat en fast månadslön på 18 500 kronor. Men väl framme på plantagen i Västerbotten möttes arbetarna av ackordslöner och tungt arbete.

Hotades av arbetsgivaren

En av gästarbetarna berättar för Uppdrag Granskning hur hårt arbete max kunde ge 6 000 kronor i månaden. De som klagade hotades av företagaren via mejl med att få sitt hem i Kamerun förstört av företagaren, framkommer det i reportaget.

– Jag skäms. Hur kan jag åka till Europa och komma tillbaka tomhänt? säger en av arbetarna som blivit lurad av Skogsnicke AB till Uppdrag Granskning.

Skogsjättarna: "Vi har inget ansvar"

Skogsnicke AB fungerar som underentreprenör till skogsjättarna SCA och Holmen, och det är på deras mark som arbetarna planterat skog. Flera av de arbetare som har tagits till Sverige kan nu inte ta sig hem, och lever som papperslösa i Sverige efter att ha skuldsatt sig för resan. Men skogsjättarna svär sig fria från ansvar.

– Det är fortfarande, som jag ser det, absolut Skogsnicke som har ansvaret om han har tagit dem hit och det sen inte gått till som det ska, säger Rolf Edström, informationschef på SCA Skog i Uppdrag Granskning i kväll.

Facket reagerar

– Det är ren människohandel vi pratar om, säger Tommy Andersson avtalssekreterare på GS-facket till SVT:s Uppdrag granskning.

Expressen.se har sökt skogsägaren Niklas Gotthardsson för en kommentar, men förgäves. Men för Uppdrag Granskning förklarar Gotthardsson hoten så här:

– Två gånger tror jag att jag varit out of the line. Men då har det varit så att jag inte haft ork att sitta och snacka med dem. Då har jag bara lagt på och så har jag skickat nåt sånt där istället.

Både polisen och migrationsverket utreder nu Gotthardssons verksamhet.


Fotnot: Uppdrag Granskning sänds i kväll klockan 20.00 på SVT 1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.