Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gaslarm i badhus - tre personer till sjukhus

Foto: Arvidsjaur kommun

Tre anställda vid badhuset i Arvidsjaur har förts till sjukhus.

400 elever vid två skolor i närheten av badhuset har skickats hem. Orsaken är en gasläcka.

– Faran är att man kan få det här i andningsvägarna, säger Ulf Lundström vid räddningstjänsten i Arvidsjaur, som spärrat av området.

De tre anställda fördes på fredagsmorgonen med ambulans till sjukhus efter att ha inandats gas vilket påverkar och irriterar slemhinnorna i kroppen.

Enligt polisen ska det handla om två anställda vid Centrumbadhuset och en entreprenör som på fredagsmorgonen hanterade olika kemikalier i badhuset. Man ska då av misstag ha blandat svavelsyra i fel tank.

”Bakgrunden är att entreprenör av misstag råkat blanda svavelsyra i fel tank, varför en kemisk reaktion uppstått som föranlett att berörd personal för närvarande undersöks av läkare”, skriver kommunen via sin hemsida.

– Det blir väl som ett gasmoln som puffar i väg. Det är ett misstag av entreprenören som råkat blanda svavelsyra i fel tank. Det kommer att bli en utredning senare, men det är väl den mänskliga faktorn antar jag, säger Kent Norberg vid Arvidsjaurs kommun i Expressen TV.

Oklart hur allvarliga skador

Norrbottens-Kuriren skriver att 70-80 liter svavelsyra läckt ut på asfalten utanför badhuset.

Det är oklart hur allvarligt skadade de tre personerna är, rapporterar SVT Norrbotten.

Att inandas klorgasen kan vara hälsovådligt och räddningstjänsten uppmanar folk att hålla sig undan.

– Faran är att man kan få det här i andningsvägarna. Då måste man uppsöka sjukvård för att få det ur kroppen, säger Ulf Lundström vid räddningstjänsten i Arvidsjaur.

Badhuset är stängt och området runt det är nu avspärrat tills vidare. Avspärrningen har dragits hundra meter från Centrumbadhuset. 

Skolelever skickades hem

Två skolor har dessutom evakuerats av säkerhetsskäl. Det är totalt 420 elever vid Ringel- och Tallbackaskolans låg- och mellanstadium som skickats hem, uppger Arvidsjaurs kommun på hemsidan.

– Vi tar det säkra före det osäkra och skickar hem barnen, säger Kent Norberg vid Arvidsjaurs kommun.

Räddningstjänsten inväntade under förmiddagen en kemenhet från Luleå som har specialutrustning och utbildning på att ta hand om farliga kemikalier.

– De kommer att samla upp och pumpa ut den här vätskan, förklarar Ulf Lundström.

Hur det allvarliga misstaget, då svavelsyra hamnade i fel tank, kunde inträffa ska utredas av ansvarig entreprenör och räddningstjänst. Sannolikt blir det även en polisutredning.

– Just nu koncentrerar vi oss på att hålla koll på avspärrningarna. Utredningen kommer i nästa skede, uppger Liv Fahlén vid polisen i region Nord.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!