När svensken letar efter bästa biten i köttdisken stirrar han sig ofta blind efter det rödaste köttet. Foto: Leif Jacobsson
När svensken letar efter bästa biten i köttdisken stirrar han sig ofta blind efter det rödaste köttet.  Foto: Leif Jacobsson

Gasen som får dig att köpa köttet

Publicerad
Uppdaterad
Den gas som används för att biffen ska vara extra röd och lockande i förpackningen gör i själva verket att köttet blir torrt, segt och smakar sämre.
Men köttbranschen tvekar att byta förpackningsteknik och skyller på konsumenterna.
När svensken letar efter bästa biten i köttdisken stirrar han sig ofta blind efter det rödaste köttet. Men skenet bedrar, faktum är att den röda färgen snarare tyder på att köttet är mindre saftigt och har en härsken bismak.

Skosula på grillen

Boven i dramat är den gas som används vid förpackning av färskt kött, visar en avhandling av Åsa Lagerstedt Norström vid Sveriges lantbruksuniversitet. Gasen består av koldioxid, som ökar hållbarheten, och syre, som förhindrar att köttet blir brunt. Men den stoppar även mörningsprocessen, något en avsmakningspanel tydligt känt av.
- De tycker att köttet varit mindre mört och inte så saftigt. De tycker att det smakar mindre kött, säger Lagerstedt Norström till Svenska Dagbladet.
Norge bytte 2004 ut den syremättade gasen mot en med kväve. Den ger både bättre hållbarhet och smak, enda nackdelen är att köttet blir mörkare i färgen. Men den svenska köttbranschen är tveksam till ett byte av rädsla för konsumenternas reaktion.

Skyller på kunderna

En av landets största köttleverantörer, Scan, uppger sig vara redo att gå över till den norska tekniken omedelbart, men det kräver att alla kunder är överens.
- Det är lätt för dem att säga, men vi har ett gemensamt ansvar, säger Per Rosengren, direktör för hållbar utveckling på KF/Coop.
- Ett skäl är att kunderna får en annan produkt, med annorlunda utseende. Det kräver en stor informationsinsats som behöver göras i samverkan med alla aktörer. Det är den stora utmaningen.
Konkurrenten Ica har inga planer på att helt byta syrgasen mot den norska kvävegasen, även om det pågår tester av den.
- Så enkelt är det inte. Men vi tar naturligtvis till oss informationen och tittar på vad vi kan göra, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica Sverige AB.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag