Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gary Allen dömd till 37 års fängelse: ”Extremt farlig”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Han mördade två kvinnor med 21 års mellanrum – för att han hatar prostituerade, rapporterar BBC. Nu har Gary Allen dömts till minst 37 års fängelse av en brittisk domstol.
Foto: Humberside Police
Samantha Class.
Foto: Humberside Police
Alena Grlakova
Foto: Humberside Police

Han mördade två kvinnor med 21 års mellanrum – för att han hatar prostituerade, rapporterar BBC.

Nu har Gary Allen dömts till minst 37 års fängelse av en brittisk domstol.

Han är en ”extremt farlig man”, säger domaren.

Gary Allen, 47, mördade Samantha Class 1997 och Alena Grlakova 2018. Han ströp båda kvinnorna.

Allen åtalades för det första mordet, men frikändes. Han kunde dömas för mordet på Class sedan han åtalats och dömts för det andra mordet. Detta efter en lagändring 2010 som gör det möjligt att dömas också för brott som man tidigare frikänts för, enligt BBC. 

– Du trodde att du klarat dig undan det första mordet, men i dag har ditt förflutna kommit i fatt dig, säger domaren Julian Goose vid domstolen i brittiska Sheffield.

”Skev bild av kvinnor”

Enligt domaren är Allen ”en extremt farlig man med en långvarig, djupgående och skev bild av kvinnor, särskilt av sexarbetare”.

Sophia Class, dotter till den mördade Samantha, sade i rätten att domen markerar slutet på 24 år av lidande för familjen.

– Äntligen blir han straffad för vad han gjorde, sade hon i rätten.

Viliam Grlak, exmake till den mördade Alena Grlakova, sade att barnen hade ”lidit av mardrömmar och trauma” efter mammans död.

Ett av Allens överlevande offer, som han attackerat i staden Plymouth, sade att hon kände sig lättad efter domen, enligt BBC.

Äldre bild på Gary Allen.
Foto: Humberside Police

Liken hittades i vattendrag

– Jag kan äntligen känna mig säker och försöka lägga det här bakom mig, sade hon.

Samantha Class var 29 år när hon mördades 1997. Allen ströp henne och slängde liket i floden Humber där hon hittades en dag senare. Alena Grlakova var 38 när Allen mördade henne. Hennes kropp hittades i ett vattendrag i Rotherham 2019, fyra månader efter det att hon hade rapporterats saknad.

Strax efter det att Gary Allen hade frikänts för mordet på Class i februari 2000 attackerade han två prostituerade i Plymouth. Han dömdes till fängelse för attackerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.