Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gärningsmannens
iskalla manöver med
lastbilen vid attacken

Kraftiga bromsspår i asfalten visar hur mannen gjort en oväntad avvikare in på Wallingatan.
Foto: Läsarbild
"Han mejar bort en vägsugga som står i vägen", säger vittnet Niclas Carling om vansinnesfärden.
Foto: Läsarbild
Här ser man hur lastbilen kör på Drottninggatan.
Polisens bilder visar den misstänkte terroristens snabba flyktväg från Drottninggatan. Den här bilden togs strax efter dådet.
Foto: Polisen
Här är den misstänkte terroristen.
Tungt beväpnad polis.
Foto: Johan Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Vansinnesfärden på Drottninggatan har hittills kostat fyra människor livet.

Nu framkommer nya detaljer om gärningsmannens färdväg:

Han tvingades göra en iskall manöver innan han utförde dådet.

– Han ville få det överstökat så fort som möjligt, säger vittnet Niclas Carling.

Strax innan klockan tre på fredagen körde en lastbil fram på gågatan Drottninggatan i centrala Stockholm. Hittills har fyra personer bekräftats döda, och 15 personer skadades i terrorattacken.

Efter att ha granskat bilder från sidogatorna runt Drottninggatan visar det sig att gärningsmannens färdväg inte var den som först blev känd.

Företaget Spendrups har bekräftat att deras lastbil blev kapad utanför restaurang Caliente på Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholm. Gatan är enkelriktad i nordöstlig riktning – och föraren har enligt uppgifter från vittnen och bildgranskning svängt vänster på Holländargatan och där kört två kvarter innan han svängt in på Kammakargatan för att sedan ta sig vidare ner på Drottninggatan.

Polisens bilder visar den misstänkte terroristens snabba flyktväg från Drottninggatan. Den här bilden togs strax efter dådet.

LÄS ÄVEN: Bilderna: Så flydde han ner i t-banan efter dådet


"Han ville undvika dem"

Men i stället för att fortsätta längs Drottninggatan tvingades föraren att göra ytterligare en manöver. Kraftiga bromsspår i asfalten visar hur mannen gjort en oväntad avvikare in på Wallingatan.

Där körde lastbilen in i en bil som stod parkerad på gatan så att bilen blev bucklad. Niclas Carling stod längre upp, och såg när lastbilen svängde vänster.

– Vid hotellet (Bentleys) svänger han vänster. Det är för att undvika vägsuggorna som kommer, han försöker köra runt dem. Det ser man tydligt, han vill undvika dem, säger Carling.

Mannen svängde återigen in på Adolf Fredriks kyrkogata och körde förbi restaurang Caliente – nu emot trafikriktningen.

I korsningen Adolf Fredriks Kyrkogatan och Drottninggatan började sedan vansinnesfärden ner för Drottninggatan.


LÄS ÄVEN: Tiggaren Papusa – ett av attackens offer


"Mejar bort en vägsugga"

Niclas Carling, 32, var på väg till en kurs i Stockholm när lastbilen passerade bara meter ifrån honom, när den svängde ner på Drottninggatan.

– Han tar på sig en luva på huvudet, och fortsätter in på gatan. Han mejar bort en vägsugga som står i vägen, säger Carling och syftar på de stenlejon som finns på Drottninggatan.

– Då vänder sig alla om, han börjar gasa och folk börjar springa.


LÄS ÄVEN: Här är terroristens flyktväg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.