Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gärningsmännen hyllas som hjältar

På fredagen häktades tre män – 21, 22 och 24 år gamla – av Haparanda för att på sannolika skäl vara misstänkta för att ha utfört misshandeln av Niklas Lindgren. Foto: Stefan Söderström
Hagamannen är i frihet efter ett flerårigt fängelsestraff.

Tre män sitter häktade misstänkta för att ha misshandlat Hagamannen Niklas Lindgren med en golfklubba.

Nu hyllas gärningsmännen som hjältar på sociala medier och på Facebook sprids en insamling där pengarna ska gå till de som utfört brottet.

Under drygt ett dygn har insamlingen genererat omkring 10 000 kronor.

För en knapp vecka sedan blev våldtäktsdömde Niklas Lindgren, också känd som Hagamannen, grovt misshandlad med en golfklubba i Övertorneå.

På fredagen häktades tre män – 21, 22 och 24 år gamla – av Haparanda för att på sannolika skäl vara misstänkta för att ha utfört misshandeln.

Att männen hade anhållits blev känt dagen dessförinnan. Strax därefter skrevs ett inlägg på Facebook där författaren hyllar gärningsmännen som hjältar och uppmanar människor att skänka dem pengar.

"Det här mina damer och herrar är hjältar. Var och varannan "tuffing" bedyrar efter ett par glas att de minsann ska klippa den där jäveln men att verkligen göra slag i saken kräver sin man och sin hängivelse.

Jag kommer begära ut förundersökningsprotokollet när det släpps och den eller de av dom som förtjänar det ska belönas för deras civilkurage och heder.

Jag börjar med att lägga 1000 spänn till "potten" för hjälten/hjältarna att dela på."

60-tal donatorer första dygnet

I inlägget tar Facebookanvändaren på sig ansvaret för att samla in pengarna via överföringstjänsten Swish och se till att de kommer att hamna hos gärningsmännen. Han bedyrar samtidigt att bidragen kommer att redovisas synligt i kommentarsfältet under.

Sedan inlägget publicerades har det delats vidare av nära hundra personer och i kommentarsfältet presenteras ett 60-tal personer som ska ha donerat pengar, tillsammans med den donerade summan.

Sammanlagt rör det sig om omkring 10 000 kronor, som tydligt redovisas av initiativtagaren med namn på donator samt donationssumma.

Trådstartaren ger också donatorer möjligheten att vara anonyma, vilket bara ska ha utnyttjats av en handfull personer, enligt kommentarerna.

Niklas Lindgren släpptes fri den 28 juli efter att ha avtjänat två tredjedelar av det 14-åriga fängelsestraff han dömdes till efter att ha dömts för en rad våldtäkter i Umeå.

Användaren bakom det konto som startat insamlingen har avböjt att kommentera för Expressen.