Foto: Daniel Laabak
 Foto: Daniel Laabak

"Gärningsmannen höll för ansiktet på min son"

Publicerad
Uppdaterad
Påskfirandet på campingen i Charlottenberg i Värmland blev en mardröm för den 11-årige pojken och hans familj.
På lekplatsen attackerades han, fick en snara runt halsen och stod på tå i tio minuter för att inte kvävas.
- Hela världen rasade för mig när jag fick reda på vad som hade hänt, säger pojkens pappa till Verdens Gang.
Den 11-åriga norska pojken var tillsammans med sin familj på campingen Haganäset i Charlottenberg i Värmland för att fira påsk. På långfredagen var han ensam ute vid en lekplats när han attackerades vid nio-tiden.
- När han lekte för sig själv blev han överraskad bakifrån. Gärningsmannen höll för ansiktet på min son, så att han inte skulle se någonting, säger pojkens pappa till VG.
- Samtidigt lyftes han upp och en snara träddes runt hans hals. En gren placerades bakom nacken för att repet skulle spännas.

"Svårt att andas"

Enligt Värmlandspolisen blev pojken därefter stående på tå i tio minuter för att inte kvävas.
- Han kände själv att han blev hängande där väldigt länge. Han började bli trött i kroppen och hade svårt att andas. Det var nära att det inte slutade bra, säger pappan till VG.
En person som gick förbi lekplatsen hittade pojken och hjälpte honom att komma loss, enligt Pernilla Palm, kriminalinspektör vid Värmlandspolisen.
- Hela världen rasade för mig när jag fick höra vad som hade hänt. Min son är en lugn pojke och har aldrig gjort en fluga förnär, säger pappan.

Tillbaka i Norge

Pojken undersöktes under lördagskvällen av läkare. Förutom tydliga märken på halsen klarade han sig utan allvarliga fysiska skador. Men händelsen har satt spår hos pojken.
- Han ville inte ens tänka tanken att gå tillbaka till lekplatsen. När polisen undersökte platsen kände jag att han höll hårdare än normalt i min hand när vi närmade oss lekplatsen, säger pappan.
Familjen, som är tillbaka i Norge, har anmält händelsen till polisen som rubricerar det som mordförsök. Ingen är ännu gripen för överfallet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag