Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gardells kärleksförklaring till avlidna mamman

Författaren Jonas Gardell om demenssjuka mamman Ingegerd.
Foto: STELLAN HERNER / NORSTEDTS
Jonas Gardell på Expressens scen på bokmässan.
Foto: Expressen TV
Jonas Gardell på Expressens scen på bokmässan.
Foto: Expressen TV
Jonas Gardell på Expressens scen på bokmässan.
Foto: Expressen TV

Jonas Gardells mamma Ingegerd levde med demens i 14 år. 

Nu berättar författaren om den starka kvinnan som hittade på och luktade illa.

– Den galna kvinnan var också värd att älska, säger Jonas Gardell.

Författaren Jonas Gardell är på bokmässan för att prata om sin nya bok "Till minne av en villkorslös kärlek". På Expressens scen öppnar han upp om sin dementa mamma, som är en av bokens huvudkaraktärer.

– På ett plan kan jag säga det att världen försökte knäcka henne, men genom att fly in i demensen lurade hon dem. Hon var fortsatt fri, säger Gardell.

Gardell beskriver mamma Ingegerd som rolig och begåvad, självgod och dum i huvudet. Men under hennes sista 14 år blev hon sjuk. 

– Mamma var en av de som aldrig bytte kläder, hon luktade fruktansvärt illa. Jag visste inte att vara fri innebär att få stinka, säger Gardell. 

Jonas Gardell berättar om sin mamma på bokmässan.
Foto: Expressen TV

Fick hämta mamman från restaurang

Författaren ska en gång ha blivit uppringd av en restaurang som bad honom komma och hämta mamman.

– Jag fick gå dit och lägga armen om henne för att de skulle se att det de tycker är en stinkande otäck kärring är en älskad, älskad varelse, berättar han. 

Ingegerd var dessutom full av berättelser som tydligt lever kvar hos sonen och den bok han nu skrivit ut.

– Hon kunde berätta att det onekligen var så att hon ledde alliansens styrkor genom Alperna, höggravid, där hon hittade Marc och tog honom till Sverige som krigsbarn, säger han leendes. 

Enligt Gardell är det också en av de viktigare poängerna med den nya boken – att få äga sin egen berättelse. Och i den berättelsen tillåts Ingegerd vara både sitt unga och sitt senare dementa jag. 

– Det är en berättelse om de första tecknen på demens fram till den fullblodade sjukdomen. Och att se en älskad människa gå under.

Se hela intervjun med Jonas Gardell från bokmässan:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.