Mattias Gardell. Foto: Leopard Förlag
Mattias Gardell. Foto: Leopard Förlag

Gardell ombord på bordat fartyg

Publicerad
Uppdaterad
Religionshistorikern Mattias Gardell var tillsammans med sin fru, idéhistorikern Edda Manga, ombord på det största fartyget i konvojen.
Just nu vet ingen om han lever.
- Vi vet inte än om han är skadad eller dödad, säger Gardells förläggare Dan Israel, vars fru är ombord på ett annat fartyg, till Expressen.se.
Mattias Gardell var en av initiativtagarna till resan. Han representerade Sverige på det turkiska fartyget där ledarna för Ship to Gaza befann sig, Mavi Marmara.
- Samordningsgruppen för hela frihetsflottan var på den stora turkiska båten. Det är det överlägset största fartyget, säger Mikael Löfgren, informationsansvarig för Ship to Gaza.
Under morgonen visades dramatiska tv-bilder, där israeliska soldater bordar fartyget. Bilderna visar bland annat hur besättningen går till attack mot soldaterna - som öppnade eld.
Edda Manga. Mikael Löfgren vet inte hur det har gått för svenskarna ombord.
- Det är total tystnad från israeliska myndigheter, säger han.
Mattias Gardell var på plats som en av initiativtagarna. Men han hade ingen speciell uppgift under aktionen enligt Mikael Löfgren.
Mattias Gardell är bror till den kände komikern och författaren Jonas Gardell, samt dokumentärfilmaren Stina Gardell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag