Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gardell och Manga fängslade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Mattias Gardell och hans hustru Edda Manga är fängslade i Israel, tillsammans med övriga svenskar som inte befinner sig på flygplatsen, uppger UD. Vilka som väntar på att deporteras vill UD dock inte berätta. 

- Ingen svensk är misstänkt för brott, säger Andy David vid israeliska UD till Expressen.se vid 12-tiden.

UD vill inte uppge vilka svenskar som befinner sig på flygplatsen och vilka som befinner sig i häkte i väntan på att sannolikt ställas inför rätta. Dock är det säkert att Mattias Gardell och hustrun Edda Manga – som först i förmiddags kunde lokaliseras – inte är på Ben Gurion-flygplatsen. Inte heller barnläkaren Henry Ascher eller konstnären Dror Feiler finns bland svenskarna som är på väg hem.

 - Vad vi vet så är han inte en av dem som är på väg hem. Det sista vi hörde från UD var i dag på förmiddagen. Då hade de folk utanför fängelset och hoppasdes få komma in snart, säger Aron Ascher, Henry Aschers son.

 - Det är jobbigt att bara vänta. Man tänker mycket. Det är skönt att han mår bra men samtidigt känner man med dem vars familjemedlemmar inte klarat sig.

 - UD berättade i förmiddags att Dror fortfarande befinner sig i Beersheba och att de krävt att svenskarna ska släppas. Varför en del får flyga hem och andra är kvar har jag inte fått någon klarhet i, säger Dror Feilers hustru Gunilla Sköld Feiler.

Ingen allvarligt skadad

Är någon svensk skadad?

- En person har lättare ansiktsskador vad vi vet. Vi har inga indikationer på att någon annan ska vara skadad, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst.

 Svenska ambassaden i Tel Aviv söker nu möjlighet att få tala med de svenska medborgarna. När sådana möten kan ske är oklart.

 - Ett stort antal medborgare i olika länder väntar på att få träffa representanter från sina ambassader, jag vet inte hur lång tid det kan ta innan det blir av, säger Andy David, talesperson vid israeliska utrikesdepartementet, till Expressen.se vid 12-tiden på tisdagen.


Amerikansk ambassadör

 Totalt ska 487 av aktivisterna ha fängslats och 48 ska ha deporterats, enligt lokala nyhetssändningar. Det är dock svårt att få exakta siffror.

 AP skrev på tisdagsmorgonen att det från officiellt israeliskt håll kommit uppgifter om att omkring 50 av 671 aktivister hade förts till flygplatsen för att kastas ut ur landet.

 Bland dem som nu får lämna Israel finns en amerikansk före detta ambassadör, 81-åriga Edward Peck. Han var också biträdande chef för Vita Husets insatsstyrka mot terrorism, under dåvarande presidenten Ronald Reagan.

 Fem tyskar ska ha anlänt till Berlin under tisdagen.

 Uppgifter från israeliska UD till Expressen tidigt i morse gjorde gällande att fyra svenskar var på väg hem. Israeliska UD ville endast uppge ålder och kön på de personerna.

 Svenska UD ville på tisdagsmorgonen inte berätta vilka det handlade om.

 - De frihetsberövade har ställts inför valet att omedelbart deporteras eller att arresteras och hållas kvar i fängelse för en senare rättsprocess. De uppgifter vi har så här långt är att fyra svenskar har valt de senare alternativet, de har förts till Elafängelset i Beersheba, sa Teo Zetterman vid UD till Expressen.se på tisdagsförmiddagen.

 - Vi hoppas kunna träffa dem under dagen i dag.

Vilka handlar det om?

 - Det råder konsulär sekretess på det.

 Enligt UD:s uppgifter ska tre av de fem svenskar som inte är häktade sitta på flygplatsen Ben Gurion och vänta på att flygas hem i dag.

 - De två övriga ska befinna sig i valsituationen mellan de två alternativen, säger Zetterman. 


Nytt fartyg på väg

 Samtidigt kommer uppgifter om att fartyget Rachel Corrie ska avgå mot Gaza. Israel har svarat att man inte kommer att tveka på att åter stoppa fartyg som bryter mot sjöblockaden.

 Det fanns vid 11.30-tiden ingen bekräftelse på att Rachel Corrie hade lämnat sin europeiska hamn.

 Expressen.se pratade med 12-tiden med Andy David, talesman vid det israeliska utrikesdepartementet. Han ville inte säga hur många svenskar som befinner sig på flygplatsen i väntan på att avvisas och inte heller avslöja någons identitet.

 - Men vi försenar dem inte. De flyger ut med första bästa plan som kan ta dem. Det följer flygbolagens vanliga tidtabell, säger Andy David.

Kommer de svenskar som ställs inför en domare att åtalas för något?

 - Nej, de är inte misstänkta för brott. De har begärt att få stanna i Israel och det är det som kommer att avgöras. Vi har 72 timmar på oss att ta beslut i varje enskilt fall.

Har de som sitter på flygplatsen tillgång till sina telefoner?

 - Nej, de är frihetsberövade tills de lämnar landet. Det är precis som i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.