Mattias Gardell vittnar om många övergrepp från israelernas sida. Foto: Arne Lapidus
Mattias Gardell vittnar om många övergrepp från israelernas sida. Foto: Arne Lapidus

Gardell: "De dödade med skott i bakhuvudet"

Publicerad
Israel har använt massivt militärt övervåld mot en fredlig hjälpinsats. De har begått överlagt mord och gjort sig skyldiga till sjöröveri, säger Mattias Gardell, som var ombord på det fartyg där nio människor dog.
Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet och initiativtagare till konvojen Ship to Gaza. Han landade tidigt på torsdagsmorgonen i Istanbul tillsammans med ytterligare sex svenskar som varit fängslade i Israel efter att konvojen bordats av israeliska soldater.
Många, många hundra människor har samlats vid flygplatsen för att ta emot de tre flygplanen med närmare 600 aktivister av olika nationaliteter. Svenskarna möttes upp av utrikesminister Carl Bildt och flyger vidare till Stockholm med första morgonplanet klockan 08.50 lokal tid från Istanbul.

Dödades med skott i bakhuvudet

Mattias Gardell och hans hustru Edda Manga var ombord på det turkiska fartyget Mavi Marmara, där minst nio människor dödades av israeliska soldater. Han såg inte dödandet med egna ögon, men fanns i mediarummet och på det däcket där utsändningarna pågick.
- Israelerna begick överlagda mord. Det var kommandosoldater med lasersikten. Två människor dödades med skott i pannan, en sköts i bakhuvudet och en i bröstet. Flera av de dödade var journalister. Jag såg en av kropparna och hörde många samstämmiga vittnesmål, säger Mattias Gardell i telefon från Istanbul till TT.
- Först kom specialstyrkor med tystgående båtar. Då använde försvararna på vår båt brandslangar och gjorde det omöjligt för israelerna att borda. Några soldater togs till fånga. En Uzi och en pistol beslagtogs, tömdes på ammunition och kastades i havet. Vi ville med alla medel visa att det var en fredlig aktion och att vi inte hade vapen, säger Gardell.
- Sedan kom fallskärmsjägare i fyra helikoptrar och de sköt skarpt redan när de var i luften, säger han.

Dödssiffran kan stiga

Gardell berättar att anfallet inleddes exakt klockan 04.10 lokal tid på måndagen och att 14 militärfartyg cirklade runt Mavi Marmara.
- Det var tre stora fregatter, fyra pansarbåtar och en mängd små tystgående båtar för bordning. Det fanns även en mindre ubåt.
- Jag tror att förklaringen till detta massiva övervåld på en obeväpnad konvoj är att Israel ville öva preventiva attacker ute till havs, säger Gardell.
Dödssiffran kan komma att stiga, befarar han.
- Många var svårt skadade efter attacken och behandlades på ett sådant sätt att skadorna förvärrades. De låg bundna på däck, några hade huvor över huvudet i värsta Guantanamostil. En del blödde och en var skjuten i ryggen men fick ingen hjälp, säger han.

Kastades i havet

Och det är människor som är försvunna, och det oroar mig en hel del. Folk kastades, och kastade sig, i havet vid attacken.
Enligt Gardell råder det ingen tvekan om att israelerna var medvetna om att konvojen var fredlig och obeväpnad. Fartygen inspekterades enligt alla gällande regler för passagerare och last innan de lämnade Grekland och Turkiet.
- Allt filmades. Den turkiska hjälporganisationen IHH ville kunna visa att allt verkligen hade gått rätt till. Och jag vill verkligen understryka att det helt och hållet rörde sig om en fredlig, humanitär hjälpinsats som bestod av generatorer, prefabricerade hus och skolor, tröskmaskiner med mera, säger han.
Efter att de förts i land placerades aktivisterna i uppsamlingsläger med fängelsedisciplin.
- Vi fick hela tiden påminna israelerna om att vi inte var fångar. Vi anklagades för olaga intrång i Israel, trots att vi blivit kidnappade ute på internationellt vatten, säger Gardell.
- Nu är vi trötta. Vi sörjer de döda och tänker på deras anhöriga. Vi är smutsiga och har inte fått sova. Vi har inga andra kläder. Israelerna skar sönder våra kläder och slog sönder kameror och datorer, säger Mattias Gardell.

Bildt lovordar Turkiet

Carl Bildt lovordar den turkiska insatsen för att få hem svenskarna.
- Vi kan tacka det mycket nära samarbetet med den turkiska regeringen för att det gått så snabbt. Vi har mycket goda och nära förbindelser. Men åtskilligt återstår att göra. Först och främst måste de återfå sina ägodelar. Men sen tar det politiska vid. Först kommer jag att inleda en dialog med mina utrikesministerkollegor ute i Europa om vilka krav man måste ställa på en oberoende utredning. Det kommer vi att diskutera vid utrikesministermötet i Luxemburg den 14 juni, säger han.
- Och det för oss vidare till hela frågan om blockaden av Gaza.
Planeras det några åtgärder mot Israel?
- Israel har drabbats rätt kraftigt av det som skett. De har skaffat sig ett jättelikt politiskt problem. De viktiga relationerna med Turkiet svajar, liksom relationerna med EU, säger Bildt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag