Morgan Johansson (S), jutitieminister. Foto: Anna-Karin NilssonMorgan Johansson (S), jutitieminister. Foto: Anna-Karin Nilsson
Morgan Johansson (S), jutitieminister. Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: Anna-Karin NilssonGustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: Anna-Karin Nilsson
Ebba Busch Thor (KD), partiledare.Ebba Busch Thor (KD), partiledare.
Ebba Busch Thor (KD), partiledare.

Går till attack mot Busch Thor

Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson, S, och Gustav Fridolin, MP, går till attack mot KD-ledaren Ebba Busch Thor efter hennes uttalande om att det är bra om Sverige tar emot färre flyktingar.

– Om KD menar att vi i Sverige menar att vi inte ska ta något ansvar för dessa människor utan försöka undvika det står det i bjärt kontrast till den linje vi har, säger Johansson.

Ebba Busch Thor sa under Kristdemokraternas dag i Almedalen till TT att hon hoppas att tillfälliga uppehållstillstånd ska få färre flyktingar att söka sig till Sverige.

– Jag tror att, om vi harmoniserar villkoren mellan Sverige och andra länder, om vi går över till temporära uppehållstillstånd i stället för permanenta, så tror jag att fler söker sig till andra länder och färre till Sverige. Och det tror jag vore bra, säger Busch Thor till TT.

Hennes uttalande får regeringen att bita ifrån.

– Det finns 60 miljoner flyktingar i världen. Det är det högsta antalet sedan andra världskriget. Om KD menar att vi i Sverige menar att vi inte ska ta något ansvar för dessa människor utan försöka undvika det står det i bjärt kontrast till den linje vi har, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.

Utbildningsminister och MP-språkröret Gustav Fridolin skriver på Facebook:

"Läser Ebba Busch Thors ord. Läser dem igen. Och känner tomhet. Jag minns hur viktiga Kristdemokraterna var 2005 när vi tillsammans med kyrkornas påskupprop gjorde möjligt för flyktingbarn att få börja sina liv i vårt land."

När Expressen träffar honom i Almedalen säger han att han tror att KD är på väg högerut.

- Människor flyt IS terror på grund av sitt kön, sin kärlek, sin religion och människor dör på flykt. Då behöver vi fler länder som tar ansvar, inte fler länder som försöker krypa undan ansvar, säger Fridolin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag