Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Går till attack mot Busch Thor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Morgan Johansson (S), jutitieminister.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Ebba Busch Thor (KD), partiledare.

Justitieminister Morgan Johansson, S, och Gustav Fridolin, MP, går till attack mot KD-ledaren Ebba Busch Thor efter hennes uttalande om att det är bra om Sverige tar emot färre flyktingar.

– Om KD menar att vi i Sverige menar att vi inte ska ta något ansvar för dessa människor utan försöka undvika det står det i bjärt kontrast till den linje vi har, säger Johansson.

Ebba Busch Thor sa under Kristdemokraternas dag i Almedalen till TT att hon hoppas att tillfälliga uppehållstillstånd ska få färre flyktingar att söka sig till Sverige.

– Jag tror att, om vi harmoniserar villkoren mellan Sverige och andra länder, om vi går över till temporära uppehållstillstånd i stället för permanenta, så tror jag att fler söker sig till andra länder och färre till Sverige. Och det tror jag vore bra, säger Busch Thor till TT.

Hennes uttalande får regeringen att bita ifrån.

– Det finns 60 miljoner flyktingar i världen. Det är det högsta antalet sedan andra världskriget. Om KD menar att vi i Sverige menar att vi inte ska ta något ansvar för dessa människor utan försöka undvika det står det i bjärt kontrast till den linje vi har, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.

Utbildningsminister och MP-språkröret Gustav Fridolin skriver på Facebook:

"Läser Ebba Busch Thors ord. Läser dem igen. Och känner tomhet. Jag minns hur viktiga Kristdemokraterna var 2005 när vi tillsammans med kyrkornas påskupprop gjorde möjligt för flyktingbarn att få börja sina liv i vårt land."

När Expressen träffar honom i Almedalen säger han att han tror att KD är på väg högerut.

- Människor flyt IS terror på grund av sitt kön, sin kärlek, sin religion och människor dör på flykt. Då behöver vi fler länder som tar ansvar, inte fler länder som försöker krypa undan ansvar, säger Fridolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.