Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Går emot S-ledningen – vill slopa fria skolval

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alliansen vill att Stefan Löfven tar avstånd från Skånedistriktets beslut.
Foto: Ylwa Yngvesson

Socialdemokraternas största distrikt vill slopa det fria skolvalet.

Skånedistriktets beslut går emot partilinjen och sätter press på Stefan Löfven.

Samtidigt kräver alliansen S-ledaren på svar.

– Han måste gå ut och ta tydligt avstånd, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Vid Socialdemokraternas partikongress förra året hade Skånedistriktet en motion om att förbjuda vinster i välfärden. Debatten har gått hög i hela partiet, och till slut samlades man på riksnivå kring en kompromisslösning. Men långt ifrån alla i partiet är lugnade.

– Det finns en väldigt tydlig uppfattning om att riskkapitalbolagen ska ur den här skolsektorn, och att vi måste styra upp kvaliteten i skolan så att vinstintressen inte får dominera. Det finns också en mycket stark känsla att den kommunala skolan ska ha en stark roll i den framtida skolan, säger en källa.

Att Socialdemokraternas största distrikt nu går emot partiledningen och partilinjen har fått i gång oppositionen.

"Ett socialistiskt förslag"

– Stefan Löfven måste ge ett entydigt besked att en eventuell rödgrön regering bevarar det fria skolvalet i nuvarande form. Beslutet från Skånedistriktet är ju detsamma som Vänsterpartiets besked, nämligen att det fria skolvalet ska avskaffas. Det är ett socialistiskt förslag, säger han.

Men Stefan Löfven vill inte kommentera Skånes beslut utan hänvisar till partiets talesperson i skolfrågor Ibrahim Baylan.

Beslut förra året

Jag har respekt för att de tar sina egna beslut. Men partiet har nationellt så sent som på förra årets kongress tagit beslut om att vi ska ha det fria skolvalet kvar. Att utbildningsministern nu hetsar upp sig tyder jag som desperation snarare än riktig oro från hans sida, säger han.

Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé menar att S-toppen försöker dämpa betydelsen av Skånedistriktets beslut.

Det här är inte någon enskild motion från SSU, det här är det största partidistriktet som i ett valår går ut och säger att vi underkänner vår partiledares skolpolitik, säger han.

"Strategiskt negativt"

Statsvetaren Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet ser politiska motståndare som alla agerar utifrån faktumet att det är valår.

Valstrategiskt är det negativt för Socialdemokraterna. Det är klart att partiledningen under detta valår helst inte vill påminnas om den här sprickan. Samtidigt gör ju partierna vad de kan under valår för att uppmärksamma problem hos motståndarna, som alliansen gör här, säger hon.

De flesta av S-distrikten är klara med sina kongresser, och inga liknande beslut har tagits i andra delar av landet. Norrbottens distriktsordförande Lilly Bäcklund står fast vid partiets linje i frågan om skolval, men säger sig ha full förståelse för Skånedistriktets beslut.

Man läser tid efter annan om hur den ena efter den andra har gjort stora vinster på de privata skolorna. Det är inte bra, och då kan man faktiskt vara beredd att ta ett sådant här beslut som Skånekongressen har gjort.

FAKTA

Skånedistriktet vill avskaffa det fria skolvalet

Försämrade skolresultat och segregation är en konsekvens av föräldrarnas rätt att välja skola, anser partidistriktet som är det största i landet. I motionen skriver Lunds arbetarekommun att det fria skolvalet har bidragit till "skolans förfall".

FAKTA

Vänsterpartiet vill avskaffa det fria skolvalet

Partiet vill se en utvärdering och analys av de stora skolreformerna, där ibland det fria skolvalet. Man har dock redan beslutat att man vill slopa fritt skolval, och blivit mer övertygade efter det senaste årets rapporter från Skolverket och Pisa.

FAKTA

Socialdemokraterna vill ha kvar det fria skolvalet

På fjolårets partikongress tog en majoritet beslut om att S ska gå till val på att låta föräldrar och barn välja skola. Debatten om hur partiet ska hantera den större frågan vinster i välfärden är dock livlig inom partiet och även i andra distrikt än Skåne, som till exempel Uppsala, diskuteras om det fria skolvalet ska begränsas.

FAKTA

LO vill se en granskning av det fria skolvalet

LO vill utreda effekten av det fria skolvalet i grundskolan och i vilken utsträckning det bidrar till ökad segregation. Enligt LO:s chefsekonom Ola Pettersson tyder mycket på att det fria skolvalet leder till ökad segregation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.