Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Går emot Obama - får hela New York mot sig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Evan Vucci

NEW YORK. NRA:s ledare Wayne LaPierre slår tillbaka mot president Barack Obama försök att skärpa vapenlagstiftningen.

Och har samtidigt lyckats reta upp hela New York.

– Han är en jävla idiot, säger Steven Feinstein från Coney Island till Daily News.

President Barack Obama höll sitt State of the union tal i tisdags och avslutade med ett emotionellt försök att övertala kongressen att anta hans förslag till tuffare vapenlagstiftning.

NRA - National Rifle Association - har flera gånger gjort klart sitt starka motstånd mot alla typer av inskränkningar av amerikaners rätt att bära vapen.

NRA-ledaren Wayne LaPierre slog tillbaka i ett nytt svarstal i veckan:

– Vi kommer inte att låta oss luras av Vita husets hyckleri eller av kongressen om de förnekar vår rätt att bära halvautomatiska vapen och de magasin vi behöver för att skydda våra familjer.

Polisen reagerar

LaPierre försökte också använda superstormen Sandys härjningar i New York som argument för varför vapen är bra att ha.

– Det fanns ingen mat, vatten eller el, skriver han i en kolumn för Daily Caller.

– Om man ville gå flera kilometer för att skaffa sig förnödenheter, så var det bäst att återvända före mörkrets inbrott för annars kanske man inte återvände alls.

Men det där är trams, påpekar New Yorkborna som genomlevde Sandy. Även New York-polisen har reagerat.

– I 60:e distriktet vid Coney Island så var det knappast någon helvetesvecka, det var inga mord, inga våldtäkter, ingen skottlossning, säger Paul Brown, talesman för NYPD till Daily News.

"Rekordlåga brottsnivåer"

Skottlossning minskade med 17 procent efter Sandy, våldtäkter minskade med 47 procent, överfall minskade med 18 procent, och så vidare.

– New York är den säkraste storstaden i USA, mycket tack vare våra strikta vapenlagar, och efter Sandy så hade vi rekordlåga brottsnivåer, säger John McCarthy, talesman för New Yorks borgmästare Michael Bloomberg.

– Wayne borde försöka få lite verklighetskontakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.