Svaret: ”Man ska vara försiktig med sådana råd”

Efter uttalandet om att vaccinerade borde slippa restriktioner.
Johan Giesecke i ”30 minuter”.
Foto: SVT / SVT
Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johan Giesecke hävdar att man ”kan göra i princip vad som helst” om man är vaccinerad.

Det skriver inte Folkhälsomyndighetens Sara Byfors under på.

– Man ska vara försiktig att ge sådana råd, säger hon.

I SVT:s 30 minuter uppgav den förre statsepidemilogen Johan Giesecke att alla som är vaccinerade kan ”betrakta sig som smittfria – och borde få göra vad de vill”.

– I 99 procent av fallen blir man immun. I princip kan man göra vad som helst. Man är smittfri och kan inte bli smittad. Det finns en känsla av att den här covid skulle vara en mystisk, övernaturlig sjukdom. Det är den inte, det är en vanlig virusinfektion, berättade Giesecke. 

Håller inte med FHM

Han sa vidare att om man är vaccinerad kan man träffa barnbarn eller gå på restaurang, och programledare Anders Holmberg frågade om det är okej att ta hem en äldre anhörig på påskmiddag, om denne är vaccinerad. Giesecke svarade då ”Ja, det tycker jag” och sa även att han inte håller med Folkhälsomyndigheten om att de som är vaccinerade måste följa restriktionerna. 

Ett välkommet besked för många – som på torsdagen slogs bort av Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors. 

– Att säga att det går bra att ha påskkalas hemma tycker jag är att gå för långt eftersom de allra flesta inte kommer att vara färdigvaccinerade. Vi vet inte fullt ut hur vaccinet skyddar mot smittspridning, säger hon. 

”Det är inte att leva som vanligt” 

Byfors anser att det viktigaste är att följa de grundläggande råd som Folkhälsomyndigheten under hela pandemin upprepat. 

– Som en äldre person som varit väldigt försiktig kan man ta kliv framåt. Men det är inte att leva som vanligt. 

Så han har lite rätt? 

– Jag tycker att han varken har rätt eller fel. Man måste också titta på sin individuella situation och den man ska träffa innan man gör den bedömningen. Jag tycker man ska vara försiktig. 

Enligt Sara Byfors är inget vaccin 100-procentigt, och Folkhälsomyndigheten vet inte med säkerhet hur vaccinet påverkar smittspridningen. 

Det är en av anledningarna till att man inte vill släppa på alla restriktioner för de som är vaccinerade. Forskare behöver lära sig mer om smittspridningen. 

– Att säga att man kan samla många människor nu är en ingen bra idé eftersom många inte är vaccinerade och att man då kan vi få in viruset och starta nya smittkedjor, säger Sara Byfors. 


”Var varit mycket fokus på ett datum”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.