Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Går emot FHM: Vänta med dos 3 om du smittats nyss

Foto: Karolinska institutet
Foto: Fotograf Ulf Sirborn / Pressbild Karolinska Institutet
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten ser ingen anledning att vänta med vaccindos tre om man nyss haft corona.

Men flera experter pekar på motsatsen.

– Det är bättre att vårt immunförsvar får lugna ner sig lite grann om man har haft bekräftad covid, säger immunitetsforskaren Marcus Buggert.

Direktrapport: Coronaviruset

Nyligen kortade Folkhälsomyndigheten vaccinintervallet till dos tre rejält – till tre månader.

En tredje dos rekommenderas också omgående till de som nyss tillfrisknat från corona.

– När man tillfrisknat går man och vaccinerar sig så fort det finns möjligt att göra det, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.

Samtidigt pekar flera experter på att det kan vara en god idé att vänta med dos tre om man nyss haft covid.

Forskaren: Vänta 2-3 månader

I exempelvis Tyskland rekommenderar man en tredje dos tre månader efter bekräftad infektion.

Immunitetsforskaren Marcus Buggert vid Karolinska institutet tycker att det är bra att vänta 2-3 månader med dos tre efter bekräftad infektion.

Han förklarar det med en process inom immunförsvaret som han menar kommer generera bättre antikroppar, och ett mer långsiktigt skydd. 

– Jag tycker man kan vänta ett par månader, till kroppen och immunförsvaret lugnat ner sig om man vet till 100 procent att man har haft covid nyligen. Det brukar i det långa loppet oftast ge en bättre immunitet om man väntar litegrann än om man snabbt går på bollen igen.

Flera studier visar just att vaccin i kombination med infektion ger att väldigt bra skydd, men en tredje dos är alltid att rekommendera trots att man nyligen haft covid, förklarar Marcus Buggert.

Professorn: ”Inte bråttom”

Joakim Dillner, som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, vill inte gå in på specifika tidsramar, men menar att man inte måste ställa sig ”först i kön” till en tredje dos om man nyligen bekräftats smittad.

– Man ska inte tro att man är skyddad mot en omikroninfektion om man gått igenom delta. Men däremot, om man är smittad alldeles nyss – alltså under den stora omikronepidemin i januari – kan vi utgå från att man kommer vara skyddad under resten av den här omikronepidemin. Då är det inte så bråttom. 

Immunitetsforskaren Marcus Buggert tror att Folkhälsomyndigheten rekommenderar en omgående vaccinering med dos tre oavsett genomgången infektion, eftersom många som kanske inte fått covid bekräftad med pcr-test då väljer att avvakta med vaccin.

– Då tycker de nog att det är bättre för att vara på den säkra sidan, säger han.

Folkhälsomyndigheten hänvisar alla frågor om dos tre till torsdagens presskonferens.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.