Gapet minskar mellan blocken

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna kan börja känna vittring.
Två ny opinionsundersökningar visar att de går framåt - samtidigt som regeringsalliansen backar.


I Skops mätning på lördagen syns trenden med minskad skillnad i gapet mellan de båda blocken.
Alliansen får 49,7 procent och de rödgröna 43,5.
Gapet är nu 6,2 procentenheter. I förra mätningen var det 9,3 vilket innebär en minskning med 3,1 procentenheter.
Även i lördagens opinionsundersökning från Novus Opinion/TV 4 minskar gapet mellan blocken. Skillnaden är 5,2 procentenheter att jämföra med 8,9 två dagar tidigare.
Alliansen får 49,3 procent och de rödgröna 44,1.
Sverigedemokraterna går upp med 0,1 procentenheter till 4,4.

Borgerliga tappar


Oppositionen närmar sig alliansen i striden om regeringsmakten men fortfarande leder det borgerliga blocket, enligt tre mätningar dagen före valet. I samtliga tre mätningar tappar den borgerliga alliansen stöd, samtidigt som de rödgröna går framåt. I Sifos mätning, som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, krymper gapet mellan blocken till 4,6 procentenheter, en minskning med 1,8 procentenheter jämfört med föregående mätning.
I Synovates mätning, som publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenskan, är skillnaden 6,4 procentenheter (minus 2,5). I United Minds/Aftonbladets mätning är gapet nere på 3,0 procentenheter (minus 1,8).
Ställningen mellan alliansen och de rödgröna är enligt mätningarna 49,9–45,3 (Sifo), 49,2–42,8 (Synovate) respektive 46,9–43,9 (United Minds).

Stödet för SD varierar

Stödet för Sverigedemokraterna (SD) varierar stort i de tre opinionsundersökningarna. Enligt Sifo tappar partiet 0,8 procentenheter till 3,8 procent och SD skulle därmed inte nå riksdagen. I Synovates mätning tappar SD 1,6 procentenheter till 5,9. I United Minds är SD fjärde största parti med ett väljarstöd på 7,2 procent (plus 0,1).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag