Gapet mellan blocken krymper i nya mätningen, mest tack vare Reinfeldts och Moderaternas ökning. Foto: Robban Andersson
Gapet mellan blocken krymper i nya mätningen, mest tack vare Reinfeldts och Moderaternas ökning. Foto: Robban Andersson

Gapet mellan de båda blocken krymper

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldts attackplan - där Moderaterna profilerar sig i fler frågor - verkar ha gett resultat.

I Expressen/Demoskops väljarbarometer för februari klarar samtliga allianspartier riksdagsspärren - medan Socialdemokraterna ligger i stort sett stilla.

Och Sverigedemokraterna tappar väljare för tredje månaden i rad.

- Vi har mycket jobb kvar tills vi når vårt mål, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna.

De osäkra väljarna avgör riksdagsvalet i höst. De är just nu ovanligt många, enligt Demoskop.

Var femte väljare har ännu inte bestämt sig.

- Det indikerar sannolikt att huvudalternativen uppfattas som otydliga, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.

Alliansen återtar i februarimätningen mark från det stora underläget i Expressen/Demoskops januarimätning. Då skilde det 16,2 procentenheter mellan blocken. I dag är skillnaden 13,2 procentenheter.

"Alliansen har bottnat"

- I förra månadens mätning var alliansens stöd rekordlåga 36,1 procent. Det är en nivå som man med stor sannolikhet inte kommer att underträffa inför valet. Alliansen förefaller ha bottnat men det återstår att se hur mycket ytterligare mark man kan ta tillbaka, säger Anders Lindholm.

Förändringarna är inom felmarginalen, men mätningen visar att Löfvens segertåg har stoppats.

Det är framför allt Moderaterna som går framåt i februarimätningen.

En förklaring kan vara Fredrik Reinfeldts nya attackplan. Moderaterna har dragit i gång en stor skolkampanj och utmanar också de rödgröna om väljarna på landsbygden. Sprickan inom alliansen blir visserligen tydlig när Moderaterna kliver in på Folkpartiets respektive Centerpartiets områden, men i februarimätningen har det inte drabbat småpartiernas siffror. Alla partier i alliansen klarar nu riksdagsspärren.

"Medvetenheten ökar"

- Det har inte skett under det senaste året och det är möjligen en indikation på att medvetenheten om valet ökar, och att man möjligen redan nu börjar få det taktiska stöd som fyraprocentsnivån brukar kunna generera, säger Anders Lindholm.

Men det är lång väg kvar.

Moderaterna är fortfarande fem procentenheter bakom den nivå man hade vid motsvarade tillfälle inför det senaste valet. Och för alliansen som helhet är situationen, enligt Demoskop, särskilt svår i den unga gruppen där endast en av fyra ger sitt stöd. Alliansen har också svårt att övertyga Stockholmsväljarna.

För Folkpartiet är stödet historiskt lågt. Nästan var tredje FP-väljare har försvunnit sedan 2010.

- Läget är osäkert för flera partier, men än så länge kraftig uppförsbacke för regeringskoalitionen, konstaterar statsvetaren Marie Demker, professor vid Göteborgs universitet med förflutet i Vänsterpartiet.

SD tappar

Sverigedemokraterna tappar stöd för tredje månaden i rad.

- Tendensen är tydlig och nedgången är statistiskt säkerställd i förhållande till november, säger Anders Lindholm vid Demoskop.

Något som oroar partisekreteraren Björn Söder.

- Framöver kommer vi att börja bedriva mer utåtriktade kampanjer bland annat för att vinna över fler socialdemokratiska väljare, säger han.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin konstaterar att Expressens och Demoskops mätning bekräftar bilden av att det finns ett stort missnöje med regeringens politik. Hon säger samtidigt att Socialdemokraterna de närmaste månaderna kommer att tydliggöra förslag på hur jobben ska bli fler.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag