De osäkra väljarna avgör riksdagsvalet i höst. De är just nu ovanligt många, enligt Demoskop.
Var femte väljare har ännu inte bestämt sig.
- Det indikerar sannolikt att huvudalternativen uppfattas som otydliga, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.
Alliansen återtar i februarimätningen mark från det stora underläget i Expressen/Demoskops januarimätning. Då skilde det 16,2 procentenheter mellan blocken. I dag är skillnaden 13,2 procentenheter.
"Alliansen har bottnat"
- I förra månadens mätning var alliansens stöd rekordlåga 36,1 procent. Det är en nivå som man med stor sannolikhet inte kommer att underträffa inför valet. Alliansen förefaller ha bottnat men det återstår att se hur mycket ytterligare mark man kan ta tillbaka, säger Anders Lindholm.
Förändringarna är inom felmarginalen, men mätningen visar att Löfvens segertåg har stoppats.
Det är framför allt Moderaterna som går framåt i februarimätningen.
En förklaring kan vara Fredrik Reinfeldts nya attackplan. Moderaterna har dragit i gång en stor skolkampanj och utmanar också de rödgröna om väljarna på landsbygden. Sprickan inom alliansen blir visserligen tydlig när Moderaterna kliver in på Folkpartiets respektive Centerpartiets områden, men i februarimätningen har det inte drabbat småpartiernas siffror. Alla partier i alliansen klarar nu riksdagsspärren.
"Medvetenheten ökar"
- Det har inte skett under det senaste året och det är möjligen en indikation på att medvetenheten om valet ökar, och att man möjligen redan nu börjar få det taktiska stöd som fyraprocentsnivån brukar kunna generera, säger Anders Lindholm.
Men det är lång väg kvar.
Moderaterna är fortfarande fem procentenheter bakom den nivå man hade vid motsvarade tillfälle inför det senaste valet. Och för alliansen som helhet är situationen, enligt Demoskop, särskilt svår i den unga gruppen där endast en av fyra ger sitt stöd. Alliansen har också svårt att övertyga Stockholmsväljarna.
För Folkpartiet är stödet historiskt lågt. Nästan var tredje FP-väljare har försvunnit sedan 2010.
- Läget är osäkert för flera partier, men än så länge kraftig uppförsbacke för regeringskoalitionen, konstaterar statsvetaren Marie Demker, professor vid Göteborgs universitet med förflutet i Vänsterpartiet.
SD tappar
Sverigedemokraterna tappar stöd för tredje månaden i rad.
- Tendensen är tydlig och nedgången är statistiskt säkerställd i förhållande till november, säger Anders Lindholm vid Demoskop.
Något som oroar partisekreteraren Björn Söder.
- Framöver kommer vi att börja bedriva mer utåtriktade kampanjer bland annat för att vinna över fler socialdemokratiska väljare, säger han.
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin konstaterar att Expressens och Demoskops mätning bekräftar bilden av att det finns ett stort missnöje med regeringens politik. Hon säger samtidigt att Socialdemokraterna de närmaste månaderna kommer att tydliggöra förslag på hur jobben ska bli fler.