Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gapet mellan de båda blocken krymper

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gapet mellan blocken krymper i nya mätningen, mest tack vare Reinfeldts och Moderaternas ökning.
Foto: Robban Andersson

Statsminister Fredrik Reinfeldts attackplan - där Moderaterna profilerar sig i fler frågor - verkar ha gett resultat.

I Expressen/Demoskops väljarbarometer för februari klarar samtliga allianspartier riksdagsspärren - medan Socialdemokraterna ligger i stort sett stilla.

Och Sverigedemokraterna tappar väljare för tredje månaden i rad.

- Vi har mycket jobb kvar tills vi når vårt mål, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna.

De osäkra väljarna avgör riksdagsvalet i höst. De är just nu ovanligt många, enligt Demoskop.

Var femte väljare har ännu inte bestämt sig.

- Det indikerar sannolikt att huvudalternativen uppfattas som otydliga, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.

Alliansen återtar i februarimätningen mark från det stora underläget i Expressen/Demoskops januarimätning. Då skilde det 16,2 procentenheter mellan blocken. I dag är skillnaden 13,2 procentenheter.

"Alliansen har bottnat"

- I förra månadens mätning var alliansens stöd rekordlåga 36,1 procent. Det är en nivå som man med stor sannolikhet inte kommer att underträffa inför valet. Alliansen förefaller ha bottnat men det återstår att se hur mycket ytterligare mark man kan ta tillbaka, säger Anders Lindholm.

Förändringarna är inom felmarginalen, men mätningen visar att Löfvens segertåg har stoppats.

Det är framför allt Moderaterna som går framåt i februarimätningen.

En förklaring kan vara Fredrik Reinfeldts nya attackplan. Moderaterna har dragit i gång en stor skolkampanj och utmanar också de rödgröna om väljarna på landsbygden. Sprickan inom alliansen blir visserligen tydlig när Moderaterna kliver in på Folkpartiets respektive Centerpartiets områden, men i februarimätningen har det inte drabbat småpartiernas siffror. Alla partier i alliansen klarar nu riksdagsspärren.

"Medvetenheten ökar"

- Det har inte skett under det senaste året och det är möjligen en indikation på att medvetenheten om valet ökar, och att man möjligen redan nu börjar få det taktiska stöd som fyraprocentsnivån brukar kunna generera, säger Anders Lindholm.

Men det är lång väg kvar.

Moderaterna är fortfarande fem procentenheter bakom den nivå man hade vid motsvarade tillfälle inför det senaste valet. Och för alliansen som helhet är situationen, enligt Demoskop, särskilt svår i den unga gruppen där endast en av fyra ger sitt stöd. Alliansen har också svårt att övertyga Stockholmsväljarna.

För Folkpartiet är stödet historiskt lågt. Nästan var tredje FP-väljare har försvunnit sedan 2010.

- Läget är osäkert för flera partier, men än så länge kraftig uppförsbacke för regeringskoalitionen, konstaterar statsvetaren Marie Demker, professor vid Göteborgs universitet med förflutet i Vänsterpartiet.

SD tappar

Sverigedemokraterna tappar stöd för tredje månaden i rad.

- Tendensen är tydlig och nedgången är statistiskt säkerställd i förhållande till november, säger Anders Lindholm vid Demoskop.

Något som oroar partisekreteraren Björn Söder.

- Framöver kommer vi att börja bedriva mer utåtriktade kampanjer bland annat för att vinna över fler socialdemokratiska väljare, säger han.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin konstaterar att Expressens och Demoskops mätning bekräftar bilden av att det finns ett stort missnöje med regeringens politik. Hon säger samtidigt att Socialdemokraterna de närmaste månaderna kommer att tydliggöra förslag på hur jobben ska bli fler.

Så gick undersökningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 28 januari-5 februari 2014.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 256.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: GT. Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställd

Så säger partierna om undersökningen

Aron Etzler, V, partisekreterare

"Att vi ökar i alla undersökningar just nu beror på att det är många som vill se oss i en regering och som vill att skattepengarna ska gå till skola och sjukvård i stället för till aktieägare."

Carin Jämtin, S, partisekreterare

"Även denna mätning visar att det finns ett stort missnöje med regeringens politik. Vi kommer att tydliggöra våra förslag på hur jobben ska bli fler och hur utvecklingen i skolan kan vändas."

Anders Wallner, MP, partisekreterare

"Det känns bra att gå in i en valrörelse med ett stöd kring tio procent och som tredje största parti. Det är uppenbart att många är trötta på Alliansen och vill ha en ny regering med ett starkt grönt parti."

Michael Arthursson, C, partisekreterare

"Det är stor osäkerhet hos väljarna. Alliansen knappar in och Centerpartiet håller ställningarna. Valet är långt ifrån avgjort."

Nina Larsson, FP, partisekreterare

"Vi fortsätter jobba långsiktigt med att förbättra skolan. Svensk skola behöver tidigare betyg, mer arbetsro i klassrummen och ett statligt huvudmannaskap. Vi ser fram emot valrörelserna."

Kent Persson, M, partisekreterare

"Vi har mycket jobb kvar. Vi ska tydliggöra att vi står för ett sammansvetsat regeringsalternativ mot tre splittrade partier som alla vill höja bidragen och minska drivkraften för arbete."

Acko Ankarberg, KD, partisekreterare

"Undersökningen visar att var femte väljare är osäker. Det ger oss stora möjligheter att berätta om hur vi vill göra Sverige ännu bättre. Vi kommer jobba hårt för ett ökat förtroende."

Björn Söder, SD, partisekretare

"Vi är fortsatt det tredje största partiet även om det tycks som att vår uppgång avstannat något. En förklaring är att vi har haft dåligt fokus på vår politik i media den senaste tiden."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.