Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Roger Vikström
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Roger Vikström

Gapet mellan blocken fortsätter minska

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen fortsätter att knapra på oppositionens övertag i opinionen, enligt Novus marsmätning. Nu skiljer bara 3,5 procentenheter mellan blocken.
Alliansen får stöd av 45,5 procent av de tillfrågade i mätningen som Novus Opinion gjort för TV 4. Samtidigt svarar 49 procent att de skulle rösta på något av de röd-gröna partierna. Inga enskilda förändringar från siffrorna i februari är statistiskt säkerställda.

M ökar

Det är första gången sedan valet som oppositionspartierna hamnar under 50 procent i Novus mätningar. Moderaternas 29,3 procent är däremot partiets högsta siffra efter valet.
Arne Modig på opinionsinstitutet pekar på regeringens hantering av den ekonomiska krisen, framför allt debatterna om fordonsindustrin och stöd till kommunerna, som faktorer som påverkat resultatet.

Sd runt 4 procent

För ett drygt år sedan var gapet mellan opposition och regering 18,5 procentenheter.
Sverigedemokraternas siffror parkerar stabilt kring fyraprocentsspärren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag