Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gangsterrappare ska granskas – inte tystas

Artisten Yasin.
Foto: J. WILLS / Pressbild

Karin Olsson skriver om gangsterrappen och journalistiken.

MEDIEKOLUMN. Expressen har granskat artisterna på den svenska rappscenen så intensivt att det till slut märktes i Dree Lows hitlåt ”Pippi” 2019: ”De gillar mig i Mitt i men hatar i Expressen / Inget som var viktigt, förtalar mig i pressen / Pull up med en sticky, får dem att hålla käften”.

Populärkulturen har alltid haft element som chockat den städade vuxenvärlden. Men ingen musikgenre har varit så konsekvent kontroversiell som gangsterrappen. Expressen var tidigt ute bland de stora nyhetsmedierna att rapportera om den nya vågen av unga artister, som utan skivbolagens draghjälp toppade listorna med låtar om droger och brott. 

Kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult uppmärksammade vintern 2018 den grymma verkligheten bakom Spotify-succén i reportaget ”De hyllar våld och vapen – får miljoner lyssningar”. Därefter fördjupades bevakningen.

Reporter Linus Brännström gjorde till exempel den första stora intervjun med rapparen Einár, då bara 16 år och placerad på ett HVB-hem i Dalarna, samtidigt som ”Katten i trakten” spelades nonstop.

Och det var följaktligen Expressen som nyligen avslöjade att Yasin aktuell med duetten ”Ge upp igen” med Miriam Bryant – häktats. Denna gång misstänkt för att ha varit delaktig i en kidnappning och förnedring av en annan stor artist.

Ingen kan anklaga vår rapportering för att vara inställsam eller romantiserande, snarare tvärtom. Vi har nog berättat för lite om själva musiken, i dag en obestridlig del av den breda ungdomskulturen. 

Men nu rasar en märklig censurdebatt om medierna och streamingtjänsterna alls borde uppmärksamma rappen. Ska P3 ge artisterna utrymme? Ska Spotify ens spela dem? Här finns smakpoliserna som tror att det går, och är önskvärt, att rensa bort kultur som anses moraliskt dubiös.

En talande tystnad uppstår, som utmynnar i rent svammel.

Däremot kräver musikbevakningen av populära artister som befinner sig nära eller mitt i kriminalitet en ny balansgång av redaktionerna. Kan försiktiga public service, som förra året diskade Thorsten Flinck i Melodifestivalen efter ett gruff i trafiken, låta stjärnor med grovt kriminella kopplingar ta emot publikens jubel på P3 Guld-galan?

Man kan också diskutera om SVT klarar avvägningen i programmet ”Exklusivt – Yasin”. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) kallar programmet för ett rent hovporträtt. Musikjournalisten Johannes Cakar verkar onekligen lite väl förtjust över att ha blivit personligen utvald av artisten för att göra intervjun om ”nya Yasin”. Samtidigt frågar Cakar om artistens mer städade stil i de senaste albumen innebär att han lämnat kriminaliteten. En talande tystnad uppstår, som utmynnar i rent svammel. 

Ganska avslöjande, ändå.

Å andra sidan har vi debatten om den andra extremen, när journalister helt okunniga om hiphopkulturen gör intervjuer med rappare som om deras musik vore roten till allt elände i orten. Nog famlar många journalister fortfarande efter rätt sätt att hantera den här kulturyttringen, som faktiskt kräver både musikkritikernas och krimjournalisternas kompetens.

Men mediernas jobb är alltid att försöka skildra och granska vår samtid, inte att tysta ner den.


Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Nästa vecka skriver redaktionschef Magnus Alselind Mediekolumnen. Läs tidigare kolumner i länkarna nedan.

HÄKTNINGEN AV YASIN

Artisten Yasin Mahamoud är häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov, han nekar till anklagelserna. Han har tidigare avtjänat ett fängelsestraff för grovt vapenbrott. Ansvarig utgivare på Expressen, Klas Granström, har tagit beslutet att berätta om nyheten om häktningen med namn och bild. Expressen strävar alltid efter att rapportera om och förklara rättsprocessens alla delar. Vi slår aldrig fast att någon är skyldig till ett brott om det inte finns en fällande dom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.