Eddie Moussa och hans bror mördades på den misstänkt illegala spelklubben Oasen. I december förra året mördades en 23-årig medlem i X-team i lokalerna. Automatvapnet som bröderna Moussa misstänks ha skjutits med hittades på en gångstig en dryg kilometer från Ronna centrum. Foto: Andreas Hillegren, Christian Örnberg & Björn Lockström
Eddie Moussa och hans bror mördades på den misstänkt illegala spelklubben Oasen. I december förra året mördades en 23-årig medlem i X-team i lokalerna. Automatvapnet som bröderna Moussa misstänks ha skjutits med hittades på en gångstig en dryg kilometer från Ronna centrum. Foto: Andreas Hillegren, Christian Örnberg & Björn Lockström

Gangsterkrig - nu fruktar man fler uppgörelser

Publicerad
Uppdaterad
Polisen misstänker att dubbelmordet var en välplanerad hämndaktion.
En konflikt mellan mc-gänget X-team och det så kallade Södertäljenätverket har lett till flera skottlossningar.
Nu befarar polisen fler blodiga uppgörelser.

23 december förra året sköts en 25-årig medlem i mc-gänget Bandidos supportergäng X-team till döds - också på spelklubben Oasen i Ronna. Mordet kopplades till det så kallade Södertäljenätverket, som består av löst sammansatta grupperingar.
I början av april kom vad som ses som en hämndaktion. Två män med kopplingar till Södertäljenätverket besköts i en bil men överlevde.
En av polisens teorier är att dubbelmordet natten till igår är ett svar på bilbeskjutningen.
- Det här kan vara en vedergällning, säger en polis som arbetar med gängbrottslighet.
- De visste nog vilka de var ute efter.

Helt ostraffad

X-teammedlemmen som mördades i Ronna i december var nämligen god vän till en nära anhörig till Eddie och Yaacoub Moussa.
Medan Eddie Moussa var helt ostraffad och Yaacoub Moussa bara hade mindre förseelser i brottsregistret, är deras anhörig en högt uppsatt ledare inom just X-team - som av polisen pekas ut som ett av de mest hårdföra gängen.
- Vi kikar naturligtvis på alla personer och händelser som har bäring på det här. Sedan får vi se om det spelar någon roll att han har den befattningen eller inte, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren om X-teamledaren.
Men polisens uppgifter pekar inte bara åt Södertäljenätverket och bröderna Moussa.
Enligt en källa ska X-teamledaren ha varit det egentliga målet, och uppdraget ska ha gått till ett gäng utanför Södertäljenätverket.
Efter dubbelmordet har säkerhetsarbetet runt familjen Moussa skruvats upp.
Under torsdagen fick familjen Moussa skyddad identitet och enligt uppgift till Expressen blixtförflyttades en annan anhörig till mordoffrena tidigt i går morse från fängelset i Karlskoga där han satt.
Polisen valde också att i går - bara några timmar efter morden - att anhålla X-teamledaren för ett narkotikabrott.

Få vill prata

- Man kanske har aktualiserat det här brottet som man inte har åtgärdat tidigare för att sätta honom i skydd eller för att förhindra hämndåtgärder. Då har man honom inlåst, säger X-teamledarens advokat Thomas Martinson.
Ett av polisens stora problem nu är att få personer att prata.
- Det brukar aldrig vara nån som vill prata, säger en polis som befarar att i stället för att gå till polisen kommer grupperingarna att ta hand om saken själva.
Trots hämndmotivet utesluter inte polisen andra tänkbara motiv till dubbelmordet.
- Det är en spelklubb och såna drar till sig stök. Det kan också handla om konflikter om spelskulder eller så, säger en poliskälla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag