Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gangsterkrig - nu fruktar man fler uppgörelser

Eddie Moussa och hans bror mördades på den misstänkt illegala spelklubben Oasen. I december förra året mördades en 23-årig medlem i X-team i lokalerna. Automatvapnet som bröderna Moussa misstänks ha skjutits med hittades på en gångstig en dryg kilometer från Ronna centrum. Foto: Andreas Hillegren, Christian Örnberg & Björn Lockström
Polisen misstänker att dubbelmordet var en välplanerad hämndaktion.
En konflikt mellan mc-gänget X-team och det så kallade Södertäljenätverket har lett till flera skottlossningar.
Nu befarar polisen fler blodiga uppgörelser.

FAKTA

MORDPLATSEN


Officiellt sett är Oasen i Ronna centrum en föreningslokal - men den beskrivs också som en illegal spelklubb där det spelas kort om pengar. Dubbelmordet under natten mot torsdagen var inte det första i spelklubbens historia. Den 23 december förra året mördades en 25-årig medlem i X-team i Oasens lokaler.

FLYDDE PÅ MOPEDER


De två mördarna och deras medhjälpare anlände på två mopeder kvart över två på torsdagsmorgonen. Spelarna i lokalen kastar sig undan i panik när skotten som dödar Eddie och Yaacoub Moussa avlossas. Männen flyr sedan med mopederna som deras medhjälpare vaktat under dödsskjutningen inne i lokalen.

FLYKTVÄGEN


Bara minuter efter ankomsten rivstartar mördartrion sina mopeder och lämnar Oasen. De flyr troligen med mopederna på en grusväg - som går under Kämpevägen - och fortsätter sedan mot villaområdet Barrhagevägen. Grusvägen är upplyst men skyddas från insyn av omgärdande skog.

FYNDPLATSEN


I höjd med villaområdet stannar mördarna och kastar mopederna och mordvapnet - en AK47. Flyktfordonet och automatvapnet dränks sedan med bensin och mördarna tänder eld på föremålen för att utplåna alla spår innan de fortsätter flykten. Polisens tekniker försöker nu säkra bevis från fyndplatsen.


Gangsterkriget i Södertälje


DEN 23 DECEMBER 2009: En 25-årig X-teammedlem skjuts till döds på Oasen i stadsdelen Ronna. En 18-årig man, med kopplingar till Södertäljenätverket, grips men släpps sedan. Den mördade mannen var nära vän till en anhörig till Eddie och Yaacoub Moussa. Den anhörige är en högt uppsatt ledare för X-team i Södertälje.
DEN 2 APRIL 2010: Två män, 27 och 37 år, beskjuts i en bil i Södertälje natten mot långfredagen. Gärningsmännen kör upp bredvid deras bil och avlossar skott. De beskjutna är kända av polisen sedan tidigare och uppges ha kopplingar till Södertäljenätverket. Beskjutningen uppges vara en hämnd för mordet i december.
DEN 1 JULI 2010: Eddie och Yaacoub Moussa skjuts till döds inne på spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna. Två män öppnar eld inne på klubben och en tredje man skadas också. Gärningsmännen försvinner sedan på moped. De mördade bröderna har en nära anhörig som är ledare för X-team i Södertälje.


23 december förra året sköts en 25-årig medlem i mc-gänget Bandidos supportergäng X-team till döds - också på spelklubben Oasen i Ronna. Mordet kopplades till det så kallade Södertäljenätverket, som består av löst sammansatta grupperingar.
I början av april kom vad som ses som en hämndaktion. Två män med kopplingar till Södertäljenätverket besköts i en bil men överlevde.
En av polisens teorier är att dubbelmordet natten till igår är ett svar på bilbeskjutningen.
- Det här kan vara en vedergällning, säger en polis som arbetar med gängbrottslighet.
- De visste nog vilka de var ute efter.

Helt ostraffad

X-teammedlemmen som mördades i Ronna i december var nämligen god vän till en nära anhörig till Eddie och Yaacoub Moussa.
Medan Eddie Moussa var helt ostraffad och Yaacoub Moussa bara hade mindre förseelser i brottsregistret, är deras anhörig en högt uppsatt ledare inom just X-team - som av polisen pekas ut som ett av de mest hårdföra gängen.
- Vi kikar naturligtvis på alla personer och händelser som har bäring på det här. Sedan får vi se om det spelar någon roll att han har den befattningen eller inte, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren om X-teamledaren.
Men polisens uppgifter pekar inte bara åt Södertäljenätverket och bröderna Moussa.
Enligt en källa ska X-teamledaren ha varit det egentliga målet, och uppdraget ska ha gått till ett gäng utanför Södertäljenätverket.
Efter dubbelmordet har säkerhetsarbetet runt familjen Moussa skruvats upp.
Under torsdagen fick familjen Moussa skyddad identitet och enligt uppgift till Expressen blixtförflyttades en annan anhörig till mordoffrena tidigt i går morse från fängelset i Karlskoga där han satt.
Polisen valde också att i går - bara några timmar efter morden - att anhålla X-teamledaren för ett narkotikabrott.

Få vill prata

- Man kanske har aktualiserat det här brottet som man inte har åtgärdat tidigare för att sätta honom i skydd eller för att förhindra hämndåtgärder. Då har man honom inlåst, säger X-teamledarens advokat Thomas Martinson.
Ett av polisens stora problem nu är att få personer att prata.
- Det brukar aldrig vara nån som vill prata, säger en polis som befarar att i stället för att gå till polisen kommer grupperingarna att ta hand om saken själva.
Trots hämndmotivet utesluter inte polisen andra tänkbara motiv till dubbelmordet.
- Det är en spelklubb och såna drar till sig stök. Det kan också handla om konflikter om spelskulder eller så, säger en poliskälla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!