GAV SIN VERSION. Kent Ekeroth ställde bara upp på en intervju i går, med Tidningarnas telegrambyrå. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
GAV SIN VERSION. Kent Ekeroth ställde bara upp på en intervju i går, med Tidningarnas telegrambyrå. Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Gangsterbluffen - film avslöjar SD-topparna

Publicerad

SD-riksdagsmännen Kent Ekeroth och Erik Almqvist hävdar att de beväpnade sig med järnrör eftersom de var rädda att mannen de bråkat med hörde till det kriminella nätverket OG, Original gangsters.

Men Expressen kan i dag visa en ny filmsekvens från Kent Ekeroths mobilkamera. I den skrattar SD-politikerna åt att mannen skulle ha nån koppling till OG.

- Han har inget med dom att göra. Han vill bara vara häftig och säga så, konstaterar Erik Almqvist på filmen.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, kommenterade inte saken när han lämnade hemmet på fredagsmorgonen.

SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth tvingades i går ta timeout efter Expressens avslöjande om hur han, sommaren 2010, beväpnade sig med järnrör efter ett gatubråk i centrala Stockholm.

Jimmie Åkesson ursäktade dock till viss del Kent Ekeroths agerande.

Ekeroth hade i samtal med sin parti­ledare förklarat att han känt sig allvarligt hotad av en man strax innan bråket på Kungsgatan.

Det handlar om den redlöst berusade ensamme man som Expressens filmer tydligt visat att de tre SD-politikerna - Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling - gav sig på med knuffar och rasistiska förolämpningar.

OG nämns en gång. Det är när den berusade mannen reagerar häftigt på att Ekeroth knuffar en ung kvinna in i en bil.

Den berusade mannen ropar:

- Vad gör du? Knuffar du en brud? Vet du vad OG gör med såna där?

Christian Westling upprepar hånfullt:

- OG, OG, OG!

Det var den här referensen till Original gangsters som, enligt parti­ledare Jimmie Åkesson, skrämde hans partikamrater så svårt att de kände sig tvingade att beväpna sig med järnrör.

Detta upprepade Jimmie Åkesson i går gång på gång under olika intervjuer.

- Det handlar om att man känt sig hotad av en person som är knuten till organiserad brottslighet, sa Jimmie Åkesson vid en improviserad pressträff i riksdagen.

Skriver själv i SvD

Intervjuad av Expressens Niklas Svensson i går kväll utvecklade Åkesson hur rädda hans partikamrater blivit.

- De tog de tillhyggen de hittade när de insåg att det kommer personer som har kopplingar till den organiserade brottsligheten emot dem. Och man kan ju se här att Kent Ekeroth blir hotad med Original gangsters.

Kent Ekeroth förklarar för TT varför han tog upp järn­röret:

- Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara.

På debattsidan Brännpunkt på SvD.se fortsätter Ekeroth att beskriva sin skräck för den efterföljande OG-mannen:

"Efter det tog vi oss därifrån till en trappa upp i tron att denna person och hans eventuella vänner skulle förfölja oss. Väl medveten om hur snabbt denna sorts folk kan kalla in fler personer var jag såklart orolig för att de jagade efter oss."

Opublicerad film

Men Expressen kan i dag visa en hittills opublicerad filmsekvens från SD-politikernas festnatt i centrala Stockholm.

Filmsekvensen är tagen strax efter att den berusade mannen omhändertogs av polisen. Där syns och hörs tydligt att SD-männen aldrig trott på att den redlöst berusade mannen har något med OG att göra.

Erik Almqvist frågar Kent Ekeroth:

- Vill du veta vad OG är?

Ekeroth:

- Orrr... Original Gangsters.

Almqvist:

- Ja. Riktiga drägg.

Christian Westling:

- Ja, riktiga drägg.

Erik Almqvist:

- Han har inget med dom att göra.

Kent Ekeroth:

- Turken som leder dom...

Erik Almqvist:

- Han har inget med dom att göra. Han vill bara vara häftig och säga så.

Christian Westling:

- Fy fan vad äckligt.

Erik Almqvist bekräftade också sent i onsdags kväll för Expressen att han, Kent Ekeroth och Christian Westling inte alls beväpnade sig med järnrören för att de kände att de var utsatta för ett allvarligt hot.

"Stått för oss själva och skojat"

Då beskrev Erik Almqvist situationen så här:

- Sen när vi är där uppe tittar vi att de inte följer efter och då skojar vi bara innan vi går ned igen och tittar när polisen kommer.

- Vi har liksom bara stått för oss själva och skojat med att plockat upp varsitt rör och sen lagt ned dem igen och sen gått ned och väntat på polisen.

Det var bara ett skämt att ni alla tre hade järnrör i högsta hugg?

- Ja, det framkommer om du ser till hela klippet att vi skrattar och har skoj, svarar Erik Almqvist.

Men bara några få timmar senare, när Erik Almqvist hade fått se Expressens publicering, så hade han plötsligt en annan version, när han intervjuades i TV4:s "Nyhetsmorgon".

- Vi har vart utsatta för personer som faktiskt också har försökt att misshandla oss. Vi var oroliga ett tag.

- Anledning till varför vi lyfter upp de här störarna där uppe det är att en kille skriker att han är OG, alltså ett kriminellt nätverk.

Expressen sökte förgäves Kent Ekeroth och Erik Almqvist i går torsdag.

Kent Ekeroth kommenterar saken skriftligt på fredagsmorgonen.

"Även om jag skulle ha trott på Erik Almqvists påstående eller ej, kunde det inte ha påverkat min inställning i situationen, när den väl skedde, där jag kände mig hotad av en person som påstod sig vara från OG. Detta eftersom den incidenten inträffade innan Almqvists gjorde sitt påstående", skriver Ekeroth.

Erik Almqvist bemöter på fredagsmorgonen Expressens uppgifter i en kommentar på ett av sina egna inlägg på Facebook.

"I det läge vi springer från platsen pga en person som skriker hot och har något slags tillhygge så är det ju inte efter en övervägning huruvida vi tror att han kan tillhöra ett kriminellt nätverk eller inte. Jag förstår inte dagens "poäng" i Expressen."

Ingen kommentar från Åkesson

Jimmie Åkesson lämnade inga kommentarer om saken när han lämnade sitt hem och gick upp mot partikansliet på fredagsmorgonen.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att företrädare för partiet kan komma att lämna ytterligare kommentarer senare under fredagen.

"Att i detta läge sätta sig in i förloppet och vilket skede olika saker sker är mycket svårt", står det i pressmeddelandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag