Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängmedlems advokat sparkas från mordfallet

Bilder från brottsplatsen i januari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från brottsplatsen i januari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I åtta månader arbetade advokaten med ett uppmärksammat gängmord i Stockholm.

Nu lämnar han uppdraget ”av advokatetiska skäl”.

Avhoppet är det andra på kort tid där försvarare tvingats bort från mål som rör Stockholms gängmiljö.

Det var i januari som gängledaren från ett kriminellt nätverk i Vårby gård besköts vid en bensinback i Kungens kurva i Stockholm. Den 28-åriga ledaren klarade sig oskadd, men i bilen satt hans flickvän som skottskadades och hans vän som avled efter att ha träffats av ett skott i huvudet.

Kort därefter greps en 24-årig man greps misstänkt för mord och mordförsök. Mannen, som ska tillhöra det rivaliserade Vårbynätverket, valde en advokat som arbetat med fallet sedan dess.

Nu har advokaten tvingats lämna sitt uppdrag. Enligt Aftonbladet, som tagit del av en skrivelse som är sekretessbelagd från åklagaren, var mannen ”tvungen att frånträda uppdraget av advokatetiska skäl”.

Advokaten riskerar nu åtal för brott mot tystnadsplikten, enligt DN. Enligt DN misstänks han – i egenskap av offentlig försvarare – ha läckt hemlig polisinformation och uppmanat personer att försöka påverka en mordutredning. 

Röjde hemlig information

Advokaten ska enligt misstanken ha läckt hemlig information genom den nu nedlagda chattjänsten Encrochat. Uppgifterna har skickats till en 31-årig ledare för det kriminella nätverket i Vårby gård som 24-åringen var del av, skriver DN. 

Advokaten var belagd med yppandeförbud men röjde GPS-positioner där mordutredarna konfronterat 24-åringen. Gängledaren ska även ha informerats om vad polisen tagit i beslag i utredningen – bevis som omfattades av förundersökningssekretess.

DN:s källor uppger vidare att gängledaren fått information om en Saab som var intressant för polisen. Via chattkontot råddes gängledaren till att ta kontakt med en bekant som kunde lämna tillrättalagda uppgifter till polisens utredare.

Även information ur andra polisutredningar i Vårby gård ska ha delats mellan Encrochat-kontona det senaste året.

Advokat smugglade in ”kärleksbrev”

Det är inte första gången en försvarare tvingats bort i fall som rör Stockholms gängmiljö.

Under hösten sparkades en advokat efter att att ha smugglat in brev till en häktad gängmedlem, har Expressen tidigare rapporteratom. Inför domstolen försvarade hon sig med att det handlade om oskyldiga ”kärleksbrev”. 

Händelsen fick den enorma rättegången, där 23 personer står åtalade för omfattande knarkhandel, att sättas på paus. I nuläget sitter tio personer häktade i målet som är ett av årets största.

– Det värsta scenariot är att vi måste ta om hela rättegången, men vi hoppas att vi inte behöver gå så långt, sa rådman Sara Rosén efter beslutet.

Se Lisah Silfwers inslag från september om de politiska utspelen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.