Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man sköts ihjäl i frisörstolen – två döms

Mannen sköts till döds inne på frisersalongen i juli 2021.
Foto: Linnea Lundström
Mohammad Awad döms för medhjälp till mordet.
Foto: Polisen / Polisen

Mitt i sommaren stormade två beväpnade personer in på en frisörsalong.

De sköt en man i huvudet medan han satt i frisörstolen. 

Två unga män, en 19-åring och Mohammad Awad, 20, som har tydliga kopplingar till 421-nätverket har stått åtalade för mord respektive medhjälp till mord.

Nu har tingsrättens dom fallit: De båda döms till 12 års fängelse. 

På kvällen efter mordet i juli 2021 samlades flera medlemmar i det kriminella nätverket i en lägenhet där Mohammad Awad, 20, filmas och kallas för ”lejon”.

Kort senare åkte delar av samma nätverk, bland annat en 19-årig man till Grekland där de festade med stora mängder alkohol på en båt. 

Åklagaren menar att det var för att fira mordet – något tingsrätten menar inte är klarlagt utan att den förklaring som finns är trolig. 

Också den mördade mannen tillhörde tidigare samma kriminella nätverk som de misstänkta, 421-nätverket, också kallad Z-falangen i Göteborg. 

Ett troligt motiv till mordet kan vara att den mördade bytt lojalitet till ett annat nätverk. 

– Ja, vi kan ju se att offret, målsägande, har varit med i samma nätverkskonstellation som de misstänkta. Det vi vet är att han lämnat det nätverket månader innan han blir mördad, det är ett motiv att han lämnat grupperingen, det är ett motiv som vi har jobbat efter, har Stefan Olofsson, utredningsledare vid grova brottsektionen i Storgöteborg tidigare sagt.

Det mycket uppmärksammade mordet inträffade i juli 2021.
Foto: Linnea Lundström

Har relationer till kriminella nätverk

19-åringen har stått inför rätta misstänkt för att vara en av skyttarna och har bland annat åtalats för mord och grovt vapenbrott. Mycket kort efter skottdådet hittades uppbrända kläder i närheten med hans DNA på. 

Det har inte funnits tillräckligt med bevis att åtala någon ytterligare skytt även om det har funnits en annan misstänkt. 

Mohammad Awad var misstänkt för medhjälp till mord genom att han bland annat ska ha meddelat att den mördade mannen var på plats inne på salongen.

De båda åtalade har enligt polisen:

”Relation till organiserad brottslighet/kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet”

Båda döms till 12 års fängelse

På torsdagen dömde tingsrätten de båda till 12 års fängelse, då mordet skedde innan de nya reglerna om slopad åldersrabatt trädde i kraft. 

19-åringen för bland annat mord och Mohammad Awad för bland annat medhjälp till mord. 

Hade de båda varit över 21 vid tillfället för mordet så hade straffet varit livstids fängelse, framgår det i domen.

–Mordet är ett tydligt exempel på en gärning som har varit särskilt hänsynslös. Den kan närmast beskrivas som en avrättning och offret har saknat all möjlighet att försvara sig, skydda sig eller fly säger Robert Eneljung, rådman och juristdomare i målet i ett pressmeddelande.

DNA-bevisningen avgörande

Den fällande morddomen mot 19-åringen grundar sig till stor del på fyndet av de brända kläderna. 

”Tingsrätten anser, sammantaget och framför allt grundat på DNA-fynden på brandplatsen och dess koppling till gärningen, [19-åringens] koppling till 421 eller Z- falangen och att (offret) lämnat denna grupp, att det är ställt utom allt rimligt tvivel att [19-åringen] är skytten närmast kameran eller Gärningsman 2” står det i domen.

Åklagare Maria Thorell är i stort nöjd med den fällande domen.

– Jag tycker att tingsrätten kommit rätt slutsats när man dömt de här båda. Det är också i linje med det jag yrkat på även om det är i underkant. 

David Bardavid är 19-åringens advokat:

– Jag behöver sätta mig in i domen men vi kommer överklaga, säger han. 

Också Abraham Zeito som är ny försvarare för Mohammad Awad, som precis bytt advokat, säger att de avser att överklaga.

– Han har blivit felaktigt kopplad till mobiltelefon och brottsplats, det ska bli en intressant prövning i hovrätten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.