Mordspiralen i gänget – misstänkt sköts till döds

18-åring hittad död Skärholmen – var del av kriminellt gäng
Bild från platsen där 18-åringen hittades.
Skärholmen i natt.
Foto: PONTUS ALTIN/TT / PONTUS ALTIN TT NYHETSBYRÅN
Den mördade 18-åringen misstänktes för inblandning i mordet på en man i 30-årsåldern som sköts ihjäl i Älvsjö i juni.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från insatsen i juni.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från insatsen i juni.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Som 17-åring kopplades han till ett mord i en intern uppgörelse i Östberganätverket – nu har han hittats ihjälskjuten med flera skott i ett friluftsområde. 

Enligt Expressens uppgifter är han en del av den innersta kretsen i det kriminella gänget som drabbat samman i en intern mordspiral.

Polisen inledde en förundersökning om mord efter att mannen hittades död i Skärholmen, söder om Stockholm under natten till söndag. Polisen har under söndagsförmiddagen varit knapphändig med information, men enligt Expressens uppgifter sköts han med flera skott. 

Vad Expressen erfar är offret en 18-årig man med kriminellt förflutet. Han är välkänd av polisen och är en del av den innersta kretsen av våldsamma Östberganätverket.

Östberganätverket har de senaste åren varit inblandade i flera blodiga konflikter med mord och sprängningar som följd – och nu präglas gänget av en intern mordspiral.

Kopplas till annat mord

18-åringen kopplas till ett uppmärksammat mord i somras på en tidigare McDonaldschef som rört sig i gängmiljöer. Den då mördade mannen hade, enligt uppgifter till Expressen, koppling till ledande personer inom Östberganätverket. Polisens misstanke var att det rörde sig om en intern gängkonflikt. 

Mannen, som var i 30-årsåldern, avled av svåra skottskador efter en skjutning i området Liseberg i Älvsjö. Han ska ha lurats dit för ett möte, enligt uppgifter i polisutredningen, och mördades med flera skott.

Enligt handlingar nekade 18-åringen till misstanken om medhjälp till mord, som han häktades för. Han hade enligt åklagaren kört ett fordon på brottsplatsen, på det svarade han att han inte kan köra bil. 

Han släpptes dagen efter häktningsbeskedet på fri fot, men avskrevs inte från utredningen. Misstankarna kvarstod. 

Vårdades vid låst enhet

Natten till söndag sköts han till döds enligt Expressens uppgifter med flera skott. Ingen person har frihetsberövats.

Den nu döde gängmedlemmen har varit inblandad i flera brott och har dömts för bland annat misshandel, olaga tvång, narkotikabrott och våldsamt motstånd. Tidigare i år bodde han på ett så kallat SiS-hem. Så sent som i september ansökte han om att flyttas från det låsta ungdomshemmet till en öppen variant.

Den önskan avslogs med motiveringen att det fortsatt finns skäl att 18-åringen vårdas vid en ”låst enhet”.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.