Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gängkriminella tvångsplacerades hemma – fortsatte begå brott

Polisen på plats efter mordet i Täby. Den misstänkte 16-åringen var placerad hemma under tiden då mordet begicks. Foto: Emma Hammarfeldt
I mobiltelefoner har polisen hittat bilder på några av männen inom konflikten som poserar med vapen. Foto: POLISEN / POLISEN

Flera unga aktiva inom gängkonflikten i Stockholm som har tagits om hand enligt LVU har placerats hemma – och därmed kunnat fortsätta begå grova brott. 

Det visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort. 

LVU är en del av en skyddslagstiftning som syftar till att skydda den vårdade från sig själv och sin omgivning. Men när man använt den på unga som är aktiva inom gängkonflikten i Järva i Stockholm har användningen av den i stället gjort att männen har kunnat fortsätta begå brott – eftersom man tvångsplacerat dem hemma hos sig själva. 

Det rapporterar SvD som en del i en granskning av de 20 mest centrala männen inom gängkonflikten. Tillsammans är de fällda för totalt 330 brott, bland annat för mord, rån, vapen– och narkotikabrott. 

Minst sex har tvångsvårdats hemma

Hälften av dessa har tvångsvårdats enligt LVU och minst sex av dem har placerats hemma och kunnat fortsätta begå brott, visar granskningen. Ett mönster är att man först försökt placera männen på olika typer av familje- och ungdomshem, och när man inte lyckats har man åter placerat dem hemma hos sig. 

Bland männen finns en 23-årig man som togs om hand enligt LVU som 15-åring och placeras hemma efter flera andra misslyckade boendeförsök – trots att det förekommit våld i hemmet. Kort därefter döms han för rån – och placeras sedan återigen hemma, och fortsätter begå brott. 

Ett annat exempel på en ungdom som placerats hemma är den 16-åring som misstänkts för inblandning i knivmordet på en fest i Täby i början av januari. Då hade han, bara veckor tidigare, dömts för narkotikabrott kopplat till kriminella gäng – och skulle avtjäna påföljden hemma enligt LVU.

Åklagare Robert Näppi som leder utredningen är kritisk till detta. 

– Han har bevisligen varit på brottsplatsen och kommit hem vid fem. För mig är det ganska enkelt: hade han varit inlåst hade han inte ens kunnat bli misstänkt, säger han till SvD.

Socialtjänsten fick skarp kritik

I en rapport som släpptes av Stockholms stads socialtjänsteinspektörer förra året fick socialtjänsten i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta skarp kritik för just detta. 

– Vi kunde se att det var ärenden där det var helt uppenbart att det sättet att jobba inte räckte för att stoppa dem. De fortsatte att leva väldigt farligt, säger Anna Forsström, en av författarna till rapporten, till SvD.

Socialkontoret uppger för tidningen att man efter rapporten fått fler resurser och ändrat sitt arbetssätt.