Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gängexperten: Risk för upptrappning

Sätra i södra Stockholm skakas av tre mord på bara ett par dagar.

Gunnar Appelgren, Stockholmspolisens gängexpert, befarar att morden kan vara början på ännu en våg av skjutningar. 

– Skjutningar är tyvärr en utveckling som går upp och ner och risken är stor för en upptrappning av våldet nu med nya skjutningar, säger han till SVT Nyheter.

I torsdags hittades två unga män döda i ett låst källarförråd i Sätra i södra Stockholm. Enligt uppgifter till Expressen hade båda skjutits med flera skott i överkroppen och huvudet.

Tidigt på lördagsmorgonen larmades polisen om skottlossning i en lägenhet i samma område. På platsen hittades en skottskadad ung man, som dog av sina skador. Två män sitter anhållna, skäligen misstänkta för mord.

Enligt uppgifter till Expressen är polisens teori att det senare mordet är en hämnd för dubbelmordet.

En man hittades ihjälskjuten i Sätra på lördagsmorgonen. Foto: Brottsplats Stockholm
Två unga män hittades på torsdagen döda i ett källarförråd i Sätra. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
På torsdagen hittades två unga män döda i ett låst källarförråd i Sätra. Foto: Janne Åkesson / Swepix

Gängexpert: Stor risk för upptrappning

Morden i Sätra är de senaste av fem fall av dödligt skjutvapenvåld i polisområde Stockholm syd på drygt två månader.

– Vi har fortfarande färre skjutningar än förra året, men allt fler leder till att människor avlider. Så när man skjuter menar man allt oftare mer allvar uppenbarligen, säger Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Carina Skagerlind. Foto: Sara Brynedal/Polisen

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm och expert på gängkonflikter, befarar att morden kan vara början på ännu en våg av skjutningar. 

– Skjutningar är tyvärr en utveckling som går upp och ner och risken är stor för en upptrappning av våldet nu med nya skjutningar, säger han till SVT Nyheter.

Han fortsätter:

– Det är extremt viktigt för oss att hålla stor närvaro i området nu men också att frihetsberöva centrala individer, att få in dem innan något mer händer.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm. Foto: SVT

Krav på kraftigare förebyggande insatser

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder insatser mot gängrelaterad brottslighet vid Stockholmspolisen, säger att det viktigaste för att stävja skjutvapenvåldet är det förebyggande arbetet.

– Det handlar om skolan, fritidsmiljön och hemmiljön. Sammantaget är det att alla barn måste växa upp i en trygg miljö, så att vi inte får så många som hamnar i en gängmiljö, säger han och fortsätter:

– Det görs jättebra jobb inom socialtjänst och skola, och det finns också stöd till föräldrar. Men det räcker inte, utan det behövs betydligt kraftigare insatser, som kopplas ihop med polisens insatser mot dem som just nu skjuter och springer runt med väldigt farliga vapen.

Fredrik Gårdare. Foto: Expressen

Enligt uppgift ska männen som hittades döda i källarförrådet ha umgåtts med människor kopplade till det kriminella nätverket i Bredäng. Gunnar Appelgren vill dock inte dra några slutsatser om huruvida morden i Sätra kan vara kopplade till det flera år långa blodiga kriget mellan Bredängsnätverket och det konkurrerande Östberganätverket.

– Den här typen av skjutningar kan handla om en hämndaktion mellan grupperingar, men det kan också röra sig om en intern maktstrid. Det kan handla om att hämnas men också om att inte bli mördad först, säger han till SVT Nyheter.