Gänget försökte
tysta lokaltidningen

Foto: Sven Lindwall

LINKÖPING. Här är männen som försöker tysta lokaltidningen Östgöta Correspondenten.

Sunai Ramizi, 25, och Ramadan Ramizi, 26, dök upp i tidningens reception och krävde att en artikel om en knarkrazzia på ett skrotupplag skulle tas bort från sajten.

Tidningen vägrade och påtryckningarna fortsatte - den gången i ett aggressivt mejl.

Expressen har kartlagt och träffat "skrotmaffian".

- Det verkar som om de är vana vid att folk faller undan för hot. Att en redaktion skulle göra det är otänkbart. Det är viktigt för oss att tala om att det aldrig kommer att funka, säger Östgöta Correspondentens publisher Charlotta Friborg.

Den 30 augusti publicerade Östgöta Correspondenten, eller Corren, en artikel om en knarkrazzia dagen innan på ett skrotupplag vid Gärstadsverket i Linköping. Polisen hade misstankar om häleri på skrotupplaget, som tar emot bilkarosser och gamla kylskåp. Men bytet blev desto större.

Enligt uppgifter till Corren hittade polisens hundar flera kilo narkotika på flera platser på området.

- Det var tillräckligt mycket för att det ska bedömas som grovt narkotikabrott, men exakt vad det är och hur mycket är inget som vi släppt, säger kammaråklagare Helene Gestrin som leder förundersökningen.

En anmälan om brott mot vapenlagen upprättades också efter att en omgjord startpistol hittades och Mersion Ramizi, 23, som står som ägare av skrotfirman, greps av polisen.

"Ta bort den. Punkt slut"

Efter att Corren publicerat artikeln om polisens tillslag stannade en lyxig stadsjeep, en svart Audi Q7, utanför Corren-huset i centrala Linköping. Två män - Sunai och Ramadan Ramizi - klev ut och gick in i receptionen där två Correnanställda sedan mötte dem. I hotfulla ordalag krävde männen att artikeln skulle tas bort.

- Om en halvtimme jag vill att ni tar bort den. Punkt slut. Det finns ingen misstanke, ingenting. Jag vill inte att vårt företag ska gå i konkurs på grund av det, säger en av männen på den bandupptagning som Corren publicerade.

Corren vägrade vika sig utan polisanmälde männens besök. Tisdag 3 september, fyra dagar efter besöket i receptionen, kom ett mejl till tidningen:

"Hallå vad är det ni håller på med det hära med skrivande om det i tallboda i skroten är det så jävla svårt att acceptera att tabort det ni har skrivit det är jävligt onödigt det mkr snart inte finnas kvar någon corren ska ni veta!!!!!"

Correns publisher Charlotta Friborg reagerade kraftigt på försöket att tysta tidningen.

- Det här är krafter som vuxit sig starkare under de senaste åren i Sverige. Det är en typ av hot som vi är ovana vid. Journalister har råkat ut för trakasserier och hot tidigare, men inte den här typen av hot från den organiserade brottsligheten direkt in på en redaktion. Det var nytt för mig.

I Linköping har flera försök från kriminella grupperingar att påverka tidningars bevakning av dem skett den senaste tiden. I går blev också Expressens reporterteam utsatta vid en rättegång mot en man med koppling till Black Cobra i Linköpings tingsrätt.

"Är oacceptabelt"

Correns agerande mot påtryckningarna får beröm av kammaråklagare Helene Gestrin.

- Oavsett om agerandet som de här männen är misstänkta för ska ses som brottsligt eller inte, så är det oacceptabelt att man försöker påverka vad media ska eller inte ska rapportera, säger Gestrin.

Expressen har kartlagt männen som vill tysta Corren. Både Sunai och Ramadan Ramizi har långa brottsregister. Sunai Ramizi är tidigare dömd för flera stölder, övergrepp i rättssak och misshandel. Ramadan Ramizi är bland annat dömd för grov stöld och sju fall av grovt narkotikabrott.

Sent i går kväll träffade Expressen männen. På skrotupplaget stod Ramadan Ramizi i arbetarkläder och småskrattade när han berättade för Expressen om besöket på Corren.

- Vi gick dit och sa att de skulle ta bort den. De ville inte ta bort den.

Hur ser du på att artikeln ligger kvar på sajten?

- Jag skiter i det.

Har du förståelse för att det kunde upplevas som hotfullt?

- Det vet jag inte.

Senare på kvällen fick Expressen tag på skrotägaren Mersion Ramizi, 23, i en lägenhet i bostadsområdet Ryd i Linköping. I onsdags släpptes från häktet men han är fortfarande misstänkt för grovt narkotikabrott efter razzian på skrotupplaget.

"De ser mig som kriminell"

Han nekar till knarkanklagelsen och tycker att det var rätt av hans bröder att söka upp Corren.

- De ville inte att brorsans företag ska läggas ned för den skiten.

Han säger att han, Sunai och Ramadan Ramizi tillhör gänget Gipsy Bloods. För Expressen åker de och hämtar sina gängkläder.

- Polisen ser mig som en tungt belastad kriminell men jag är inte dömd för narkotikabrott. Jag är dömd för stöld och häleri. Jag har skött mig i två år, säger Mersion Ramizi.

När Expressen pratar med Linköpingspolisen har de inga uppgifter om Gipsy Bloods verkligen är ett gäng.

Sunais och Ramadans besök på Corren rubriceras som olaga hot. Expressen har förgäves sökt vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh som håller i målet.

Här är gänget Gipsy Bloods

Sunai Ramizi, 25, Linköping

Var en av männen som tog sig in till Correns reception för att få tidningen att ta bort artikeln om knarkrazzian på skroten. Han är tidigare dömd för bland annat förgripelse mot tjänsteman, flera stölder, hot mot tjänsteman, mängder med narkotikabrott. Han säger sig tillhöra gänget Gipsy Bloods.

Vi har inte hotat dem, säger han om besöker på Corren.

RAMADAN RAMIZI, 26, LINKÖPING:

Var en av männen som tog sig in till Correns reception för att få tidningen att ta bort artikeln om knarkrazzian på skroten. Han är tidigare dömd för bland annat sju fall av grovt narkotikabrott, stöld och grov stöld. Han säger sig tillhöra gänget Gipsy Bloods.

Vi gick dit och sa att de skulle ta bort det. De ville inte ta bort den, säger han om besöket på Corren.

MERSION RAMIZI, 23, LINKÖPING

Står som ägare av skroten vid Gärstadsverket i Linköping. Släpptes från häktet i onsdags men är fortfarande misstänkt för grovt narkotikabrott efter polisens razzia mot skroten 29 augusti. Han är tidigare dömd för bland annat grov olovlig försäljning av alkoholhaltiga drycker vid hundra tillfällen, flera misshandelsfall, stölder och häleri. Han säger sig tillhöra gänget Gipsy Bloods.

Det är inte mitt. Vem som helst kan slänga in det, säger han om knarket som hittades inne på skrotområdet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.