Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Gänget försökte
tysta lokaltidningen

Publicerad

LINKÖPING. Här är männen som försöker tysta lokaltidningen Östgöta Correspondenten.

Sunai Ramizi, 25, och Ramadan Ramizi, 26, dök upp i tidningens reception och krävde att en artikel om en knarkrazzia på ett skrotupplag skulle tas bort från sajten.

Tidningen vägrade och påtryckningarna fortsatte - den gången i ett aggressivt mejl.

Expressen har kartlagt och träffat "skrotmaffian".

- Det verkar som om de är vana vid att folk faller undan för hot. Att en redaktion skulle göra det är otänkbart. Det är viktigt för oss att tala om att det aldrig kommer att funka, säger Östgöta Correspondentens publisher Charlotta Friborg.

Den 30 augusti publicerade Östgöta Correspondenten, eller Corren, en artikel om en knarkrazzia dagen innan på ett skrotupplag vid Gärstadsverket i Linköping. Polisen hade misstankar om häleri på skrotupplaget, som tar emot bilkarosser och gamla kylskåp. Men bytet blev desto större.

Enligt uppgifter till Corren hittade polisens hundar flera kilo narkotika på flera platser på området.

- Det var tillräckligt mycket för att det ska bedömas som grovt narkotikabrott, men exakt vad det är och hur mycket är inget som vi släppt, säger kammaråklagare Helene Gestrin som leder förundersökningen.

En anmälan om brott mot vapenlagen upprättades också efter att en omgjord startpistol hittades och Mersion Ramizi, 23, som står som ägare av skrotfirman, greps av polisen.

"Ta bort den. Punkt slut"

Efter att Corren publicerat artikeln om polisens tillslag stannade en lyxig stadsjeep, en svart Audi Q7, utanför Corren-huset i centrala Linköping. Två män - Sunai och Ramadan Ramizi - klev ut och gick in i receptionen där två Correnanställda sedan mötte dem. I hotfulla ordalag krävde männen att artikeln skulle tas bort.

- Om en halvtimme jag vill att ni tar bort den. Punkt slut. Det finns ingen misstanke, ingenting. Jag vill inte att vårt företag ska gå i konkurs på grund av det, säger en av männen på den bandupptagning som Corren publicerade.

Corren vägrade vika sig utan polisanmälde männens besök. Tisdag 3 september, fyra dagar efter besöket i receptionen, kom ett mejl till tidningen:

"Hallå vad är det ni håller på med det hära med skrivande om det i tallboda i skroten är det så jävla svårt att acceptera att tabort det ni har skrivit det är jävligt onödigt det mkr snart inte finnas kvar någon corren ska ni veta!!!!!"

Correns publisher Charlotta Friborg reagerade kraftigt på försöket att tysta tidningen.

- Det här är krafter som vuxit sig starkare under de senaste åren i Sverige. Det är en typ av hot som vi är ovana vid. Journalister har råkat ut för trakasserier och hot tidigare, men inte den här typen av hot från den organiserade brottsligheten direkt in på en redaktion. Det var nytt för mig.

I Linköping har flera försök från kriminella grupperingar att påverka tidningars bevakning av dem skett den senaste tiden. I går blev också Expressens reporterteam utsatta vid en rättegång mot en man med koppling till Black Cobra i Linköpings tingsrätt.

"Är oacceptabelt"

Correns agerande mot påtryckningarna får beröm av kammaråklagare Helene Gestrin.

- Oavsett om agerandet som de här männen är misstänkta för ska ses som brottsligt eller inte, så är det oacceptabelt att man försöker påverka vad media ska eller inte ska rapportera, säger Gestrin.

Expressen har kartlagt männen som vill tysta Corren. Både Sunai och Ramadan Ramizi har långa brottsregister. Sunai Ramizi är tidigare dömd för flera stölder, övergrepp i rättssak och misshandel. Ramadan Ramizi är bland annat dömd för grov stöld och sju fall av grovt narkotikabrott.

Sent i går kväll träffade Expressen männen. På skrotupplaget stod Ramadan Ramizi i arbetarkläder och småskrattade när han berättade för Expressen om besöket på Corren.

- Vi gick dit och sa att de skulle ta bort den. De ville inte ta bort den.

Hur ser du på att artikeln ligger kvar på sajten?

- Jag skiter i det.

Har du förståelse för att det kunde upplevas som hotfullt?

- Det vet jag inte.

Senare på kvällen fick Expressen tag på skrotägaren Mersion Ramizi, 23, i en lägenhet i bostadsområdet Ryd i Linköping. I onsdags släpptes från häktet men han är fortfarande misstänkt för grovt narkotikabrott efter razzian på skrotupplaget.

"De ser mig som kriminell"

Han nekar till knarkanklagelsen och tycker att det var rätt av hans bröder att söka upp Corren.

- De ville inte att brorsans företag ska läggas ned för den skiten.

Han säger att han, Sunai och Ramadan Ramizi tillhör gänget Gipsy Bloods. För Expressen åker de och hämtar sina gängkläder.

- Polisen ser mig som en tungt belastad kriminell men jag är inte dömd för narkotikabrott. Jag är dömd för stöld och häleri. Jag har skött mig i två år, säger Mersion Ramizi.

När Expressen pratar med Linköpingspolisen har de inga uppgifter om Gipsy Bloods verkligen är ett gäng.

Sunais och Ramadans besök på Corren rubriceras som olaga hot. Expressen har förgäves sökt vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh som håller i målet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag