Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängens skräckvälde – härjar i matbutiken

Få fler nyheter under dagen med Expressen TV.
En Willys-butik i Märsta centrum har drabbats av många brott.
Foto: JENS CHRISTIAN
Personalen får utstå kränkningar – både verbalt och med våld – och ingen får lämna butiken ensam efter de sena passen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

Willys stormarknad i Märsta centrum har drabbats av en brottsvåg.

Personalen får utstå kränkningar – både verbalt och med våld – och ingen får lämna butiken ensam efter de sena passen.

Enligt Dagens industri rör det sig bland annat om gäng, utrustade vapen och masker för att dölja ansikten.

– Det är mycket stök. Folk kommer in och äter helt obehindrat ur salladsbaren och från brödavdelningen, säger butikschef Anna Nyberg till DI.

Nu har matbutiken tvingats kalla in säkerhetsvakter.

I 2017 drabbades Willys i Märsta centrum i Sigtuna av två ”smash and grab”-kupper: bilar som gasar rakt in i butikens fasad och krossar glasrutorna – för att sedan ta med sig så mycket varor av värde som möjligt.

Samma vinter tillträder Anna Nyberg, som ny butikschef. För Dagens industri kan hon nu berätta om den brottsvåg som drabbat personalen: hat, hot, och snatterier – en ohållbar arbetsmiljö.

Trots kriminaliteten har Nyberg försökt styra butiken in på rätt bana igen. Alla i personalen har utrustats med personlarm, och ett säkerhetsbolag har kopplats in som stationerat vakter i butiken.

Under tiden som butikschef har hon sett gäng med dolda ansikten rusa in i butiken, utrustade med hockeyklubbor och käppar, för att skrämma personalen. Även ”soft guns” har förekommit, berättar hon.

– Vissa har gått in i butiken med ”soft guns” i byxlinningen, men vi vet ju inte vad det är för vapen. Det är mycket stök. Folk kommer in och äter helt obehindrat ur salladsbaren och från brödavdelningen, säger hon till DI.

”Ungdomsgäng som hänger i centrum”

Enligt butikschefen stoppar personalen folk med kött i väskorna, med ett värde kring sju till åtta tusen kronor – varje dag. Dessutom har de anställda fått höra att våldsverkarna väntar på dem utanför, varför de inte längre lämnar butiken ensamma sena kvällar.

Att brottslighet är ett problem för företagarna, kan kommunen bekräfta.

– Det kan vara ungdomsgäng som hänger i centrum. Vi har också mer strukturella bekymmer, som dieselräder och stölder av lastbilar i Rosersberg. En restaurangägare blev utsatt för ett sprängattentat. Vi ser hela skalan, men det går åt rätt håll, säger Mathias Forsberg, näringslivschef i Sigtuna kommun, till DI.

Sedan årskiftet har situationen emellertid förändrats åt det bättre för Anna Nyberg och hennes personals, detta efter att säkerhetsbolaget kopplats in.

– Det har lugnat ned sig avsevärt. Vi har arbetsro nu och en helt annan arbetsmiljö. Jag är stolt över Willys säkerhetsarbete och att både kunder och medarbetare känner sig trygga i butiken, säger hon till Dagens industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.